Vučić i Putin nisu bliski prijatelji, niti rođaci, pa da se drugi naljuti na prvog: Kakvi su odnosi predsednika Srbije i Rusije? 1Vučić i Putin u Pekingu Foto: FoNet/AP

Vučić i Putin nisu bliski prijatelji, niti rođaci, pa da se drugi naljuti na prvog zbog njegovog ponašanja i stoga neće sa njim da se čuje ili vidi, kaže za Danas politički analitičar Dragomir Anđelković komentarišući odnose predsednika Rusije Vladimira Putina i predsendika Srbije Aleksandra Vučića.

Nedavno je Fajnenšl tajms objavio tekst s podatkom da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Kijev izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura. A pre par dana je u Srbiju došao zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško, koji je razgovarao s Vučićem ali i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, ministrom spoljih poslova Markom Đurićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem. Sa ministarom bez portfelja u Vladi Nenad Popović položio je vence na spomenik oslobodiocima Beograda, Večna vatra i Spomenik vojniku Crvene armije.

Imajući u vidu da poseta Gruškova dolazi u trenutku nakon što je objavljen tekst Fajnenšl tajmasa, mnogi su se zapitali da li je to zapravo glavni razlog posete. Pojavile su se i spekulacije da Gruškov ljut otišao iz Beograda budući da je na pitanje o oružju dobio isti odgovor koji je i javnost u Srbiji a to je da Srbija počiva na svojim nacionalnim interesima i da ne odgovara za svoje oružje nakon što je prodato.

Takođe se navodi da je Gruškov bio nezadovoljan medijskom pokrivenošću njegovog dolaska, iako su zapadni medji primetili suprotno, odnosno da je za razliku od prošlog puta Vučić na Instagramu objavio sliku s njim. I ruski mediji su posbenu pažnu posvetili ovom suretu.

Šuška se i da je Putin ljut na Vučića te da mu se nije javljao na pozive, čak tri puta. Vučić je na to reagovao, ali samo u delu koji se odnosi na Putina.

„Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laž. Želim da obavestim građane da imamo veoma korektne odnose sa Ruskom federacijom, da nisam pokušao, nijednom, da razgovaram sa Putinom, ali mi je interesantno kako oni koji se zaklinju u tobožnje zapadne vrednosti, ali kad je u pitanju napad na vlast u Srbiji, za manje od 24 sata postaju najveći Rusofili. Toliko o principima“, naveo je Vučić.

Ipak, da je ovo uzdrmalo predsednika Srbije, ukazuje i iznenadno sazvana konferencija za novinare u petak na kojoj je naveo da se to nikada nije dogodilo u prethodnih 12 godina koliko je na vlasti.

„Imamo tradicionalno dobre odnose i međusobno poštovanje koje podrazumeva da kada neko hoće razgovor dobije ga“, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je sa Gruškovim bilo reči o municiji koja završava u ratu i konstataciju da predsednik RS Milorad Dodik često ide u Moskvu, odgovara da je on ide često i da je i on imao pozive na sve forume ali da je smatrao da nije vreme i trenutak kako bi sačuvao teško stečenu poziciju Srbije da bude jedina zemlja u EU koja nije uvela sankcije Rusiji.

Navodi da je sa Putinom imao uvek važne konsultacije i zahvaljuje mu se na podršci oko rezolucije o Srebrenici u UN. Kaže da je među 23 tema sa Gruškovim on pokrenuo onu o municiji i da je sve razjašnjeno.

Diplomatski izvori Danasa bliski zapadnim ambasadama smatraju da je naivno verovati da Rusija do teksta FT nije znala gde završava srpsko oružje, te da je moguće nezadovoljna time, i smatraju da razloge posete Gruškova treba tražiti u drugim razlozima i uslugma koje Vučić čini Putinu i za koje Zapad takođe zna. Naši sagovornici navode ono za njih najočiglednije, davanje srpskog državljanstava i otvaranje ruskih firmi.

Anđelković kaže da je Rusija velesila koja krajnje pragmatično štiti svoje interesalie, a očito procenjuje da joj se isplati da nastavi saradnju sa predsednikom Srbije.

– Ruska strana je sigurno i pre nego što je tim pitanjem zapadna štampa počela da se bavi, dobro znala da Vučić omogućava indirektno snabdevanje ukrajinske vojske iz Srbije municijom, granatama i raketama za višecevne sisteme. Zašto Rusi preko toga prelaze pa i aktivno podražavaju šefa našeg autokratskog režima, teško je reći. Amerikanci to rade jer se odriče Kosova i tako im omogućava da to za njih neprijatno poglavlje bude zatvoreno – kaže Anđelković.

Kako dodaje, kada je Kremlj u pitanju, samo možemo da nagađamo, najverovatnije je, kaže, da se radi o ruskoj unutrašnjoj propagandi kao motivu.

– Rusi i kada podržavaju borbu u koju je njihova država ušla, nisu srećni što je prisiljena da se orijentiše ka Aziji i Africi. Mnogima smeta što su Severna Koreja i Iran danas strateški partneri Moskve, pa to što se predstavlja da je Beograd uz nju svim srcem i dušom, za njih je jedna vrsta melema na rani. Teši ih to da Ruska Federacija ima „pravog prijatelja“ zapadno od nekadašnje sovjetske granice. Problem sa tim prijateljstvom je u tome što to nije istina kada se radi o sprskom režimu. Drugo, prijateljstvo je dvostrano. Ako ruski režim podržava Vučića koji radi protiv Srbije i njenog naroda, kako nam je onda oficijelna Moska prijateljski faktor? Jedno je pozersko ili pravo prijateljstvo između vlastodržaca, a drugo su odnosi među državama koji moraju da se zasnivaju na uvažavanju međusobnih nacionalnih interesa – ukazuje on.

Prema njegovim rečima, sve više građana Srbije i koji su naklonjeni Rusiji tako misle, pa ako Kremlj nastavi da radi ono što sada čini, uspeće što NATO propaganda nije godinama – okrenuće veliki deo naroda Srbije protiv sebe.

– Ono što je kratkoročno surovo pragmatično, srednjoročno često pogađa svakoga ko se samoživo ponaša, što Vučić radi u odnosu na Rusiju ali i ruska vlast kada se radi o srpskom narodu – kaže on.

Dodaje da istraživanja pokazuju da je ogromna većina Vučićevih birača rusofilski i nacionalno orijentisana.

– Mnogi koji su ga iz te kategorije jako podržavali danas i kada to nastavljaju da čine, kolebaju se i nelagodno osećaju. Vide da nešto nije u redu. Koliko god režimska propaganda bila hipnotička, toliki je raskorak između patriotskih dela i antinacionalnih postupaka Vučića i doglavnika, da mnogi iz košmarnog sna počinju da se bude. Tu Rusija jako pomaže Vučiću. Posle njegovih kosovskih postupaka, koji su prema Ustavu Srbije nesumnjivo veleizdajnički, redovno dobija pohvale od ruskih zvaničnika da brani Kosovo i na druge načine štiti srpske interese – opisuje on način na koji Rusija pomaže Vučiću.

Smatra da tako Rusija stavlja pečat na njegov falsifikovani patriotski sertifikat.

– Da nije takvog, prema srpskom narodu nekorektnog ponašanja Moskve, bio bi još mnogo veći pad rejtinga naprednjaka i Vučića. Deo njihovih pokolebanih birača rezonuje – valjda Rusija zna šta radi. Morali bi da imaju u vidu da i pod uslovom da Kremlj stvarno zna šta radi, ima primarno u vidu svoje a ne srpske interese – zaključuje Anđelković.

Diplomatski izvori Danasa dodaju da je Vučić najbolji partner Putinu, jer je Rusija u ratu i Putin nema vremena da sebi sada pravi novog saveznika i lidera u Srbiji od desničarskih i rusofilskih političara koji nemaju jako uporište u javnosti, a kojima je u interesu da svađaju Vučića i Putina plasiranjem raznih infromacija. Oni ukazuju na to da Dodik svako malo ide u Moskvu i da to može i Vučić ali da je procenio da mu to ipak nije u interesu.

Podsetimo, Vučić i Putin su od početaka rata u Ukrajini u februaru 2022. razgovarali telefonom u maju te godinei to o ugovoru o gasu, a kasnije nisu imali bilaterlane surete osim što su obojica prisustvovali na kineskom samitu Pojas i put, a Vučić mu je ove godine napisao pismo u kojem mu čestita izbornu pobedu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari