"Dežurni vikar zbunjuje građane": Sagovornici Danasa o Vulinovom predlogu da je Srbiji mesto u BRIKS a ne u EU 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Poziv potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da se Srbija okrene BRIKS-u, jer u Evropskoj uniji nema mesta za Srbiju „čak i da se odrekne Kosova i Metohije“ se kosi sa nacionalnim i ekonomskim interesima naše zemlje, smatraju sagovornici Danasa.

U autorskom tekstu za list Politika, Vulin je objasnio zbog čega smatra da Srbija treba da razmotri BRIKS kao alternativu Evropskoj uniji.

„Cilj ovog teksta nije da upoređuje ili suprotstavlja BRIKS i EU, već da pokaže da postoji alternativa EU, za koju duboko verujem da je bliže kraju nego početku, a posebno sam uveren da u tom klubu nema mesta za Srbiju, čak ni da se odrekne Kosova i Metohije“, objašnjava Vulin.

Pored toga, Vulin objašnjava da je BRIKS bolja opcija za Srbiju, jer „za članstvo u BRIKS-u nije potrebno usvojiti zakone koji su napisani van granica naše zemlje“.

Vulin dodaje i da članstvom u BRIKSU ne mora da se „preda vlast NVO sektoru“, niti „ste dužni da na vašu ambasadu istaknete zastavu Ukrajine ili ozakonite istopolne brakove“ i ističe da za članstvo u toj organizaciji nije potrebno uvesti sankcije bilo kome niti prepustiti drugima vođenje spoljne politike vaše zemlje.

Takođe, ne treba zaboraviti da je vulinov Pokret Socijalista u prošlom sazivu Skupštine Srbije predao nacrt rezolucije o pridruživanju Srbije BRIKS-u tražeći da ovaj nacrt bude uvršten u skupštinsku proceduru.

Podsetimo, ovaj tekst izlazi istog dana kada drugi funkcioner u vladi Srbije, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova EU sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Duško Lopandić, zamenik predsednika Foruma za međunarodne odnose, smatra da su ovakve izjave Aleksandra Vulina bizarne, pogotovu imajući u vidu njegovu funkciju potpredsendika Vlade.

"Dežurni vikar zbunjuje građane": Sagovornici Danasa o Vulinovom predlogu da je Srbiji mesto u BRIKS a ne u EU 2
foto Medija centar

„U samom ekspozeu premijera je izjavljeno, ne znam po koji put, da je Evropska unija strateški cilj. S druge strane znamo stavove gospodina Vulina i znamo da je on oduvek u tome bio konsekventan, da je bio protiv i zapada i Evropske unije još dok je bio u Jugoslovneskoj levici, a onda i kasnije zajedno sa Vučićem“, tvrdi Lopandić.

Naš sagovornik objašnjava da takva izjava pokazuje „dihotomiju koju inače vrh vlasti stalno forsira i sporvodi“. Kako kaže, to je „jedna vrsta šizofrenije gde se istovremeno priča o Evropskoj uniji, a članovi vlade su proiv toga“ i dodaje da je iz njegovog ugla ta izjava protivna nacionalnim interesima Srbije.

Komentarišući Vulinove argumente za pridruživanje BRIKS-u, Lopandić kaže da je tačno da je BRIKS „labaviji“ savez od EU.

„Evropska unija je zajednica vrednosti, istovremeno je jedna mnogo intenzivnija integracija kojoj države članice prenose deo suvereniteta na zajedničke grane“, tvrdi Lopandić i dodaje da je BRIKS, sa druge strane, „više udruženje država, vrlo labavi savez država koje nemaju ni sekretarijat, niti imaju zajedničke veće ciljeve osim eventualno promene međunarodnog svetskog poretka“, stoga on smatra da je potpuno nelogićno porediti te dve organizacije.

Ipak, Lopandić ističe da su u BRIKS-u samo ekonomski moćne i mnogo veće države i da bi, posmatrajući stvar iz tog ugla Srbija teško mogla da se kandiduje za ćlanstvo i zaključuje da to i nema mnogo smisla „imajući u vidu našu poziciju i naše međunarodne ekonomske odnose.“

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi smatra da se Aleksandar Vulin bolje razume „u pljačku i organizovani kriminal nego u EU i BRIKS“ i da tome u prilog svedoči činjenica da se ovaj „ražalovani drirektor tajne službe nalazi na listi sankcija ministarstva finansija SAD upravo zbog tih ozbiljnih optužbi“.

"Dežurni vikar zbunjuje građane": Sagovornici Danasa o Vulinovom predlogu da je Srbiji mesto u BRIKS a ne u EU 3
foto FoNet Aleksandar Mijailović

„Kako nema hrabrih tužioca koji imaju odrešene ruke da ispitaju navode našeg severnoameričkog prijatelja, ostaje pitanje čemu služi Vulin u Vladi Srbije? Odgovor je kraći nego što se nadamo, da plaši mečku rešetom“, objašnjava beširi.

Beširi smatra da u vreme kada susedna Crna Gora pokreće završavanje pregovora sa EU, vlasti u Beogradu „pod dirigentskom palicom s Andrićevog venca imaju zadatak da zbunjuju građane Srbije oko strateških politika naših spoljnih odnosa tako što će kontinuirano hvaliti i kuditi Brisel, dok će, kako kaže, „dežurni vikar“ pozivati na tri hiljade kilometara daleki BRIKS.

Naš sagovornik tvrdi da govoriti o BRIKSU ozbiljno nije moguće, a da se u isto vreme spomene i Vulin i Srbija i učlanjenje.

„Razlog je jednostavan, taj slabašni savez u koji se ulazi i izlazi brže nego na autobuskoj stanici nema šta da ponudi Srbiji jer je daleko, siromašan i naša eonomija i građani ni na koji način nisu vezani za Južnoafričku Republiku, Indiju, Brazil, pa ni Kinu i Rusiju, tvrdi naš sagovornik.

On objšnjava da gotovo 75% svega što uvezemo i skoro isto toliko izvezemo ide u EU i dodaje da istovremeno, preko 80% stranih investicija su iz EU, kao i da je od demokratskog svrgavanja Miloševića do danas Srbija dobila skoro 4 milijarde evra bespovratne pomoći od EU.

„Samo kada bismo gledali naš prirodni ekononski interes odluka čega treba da budemo članica bila bi jasna“, kaže Beširi i dodaje da odluka postaje još jasnija kada se pogleda dva miliona dijaspore u EU naspram manje od sto hiljada u celom BRIKS-u.

On tvrdi da priča o BRIKS-u odgovara samo onima koji se nalaze na listi sankcija zbog organizovanig kriminala i korupcije.

„Zato je ta priča šuplja čak i kad bi nas pozvali da preskočimo EU i NATO zemlje koje su između nas hiljadama kilometara udaljeni od BRIKS-a“, ali Beširi tvrdi da takve pozive ne vidi nigde.

„Suština ovakvih glasova nije članstvo u grupi usiljenih, al siromašnih zemalja, nego da mi sada komentarišemo priproste izjave umesto da se bavimo time zašto Srbija nije u rangu s Crnom Gorom i u predvorju punopravnog članstva u EU. Zašto ne postoji borba protiv korupcije i organizovanog kriminala? Zašto ni jedna velika lopovska afera nije dostigla do zatvora? To su pitanja na koje Vučić nema odgovora pa šalje Vulina da nas zamajava kao nekakav klovn“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari