Aleksandar Vulin: DS vodi kampanju protiv same sebe 1

-Želim apsolutnu pobedu naše koalicije i da nastavimo da radimo ovo što smo započeli, a građani Srbije će reći šta misle o ovome. Vidi se da bi se svi ujedinili protiv nas. Dok mi razgovaramo nekakav sindikat penzionera je najavio da će protestovati i vrlo je zanimljivo da su DSS, Dveri i DS odmah saopštili da podržavaju takav skup i da će učestvovati u njemu. Vidite kako je lako da se svi ujedine protiv nas. Ne znam kakav će rezultat biti, ali znam šta želim i šta radimo da bi rezultat bio dobar, kao i da snosimo odgovornost za dobro upravljanje Srbijom, kaže za Danas Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Pokreta socijalista, odgovorajući na pitanje kakav izborni rezultat koalicije oko SNS očekuje.

Da li biste rezultat ispod 50 odsto smatrali neuspehom?

– Ne treba licitirati sa tako velikim brojevima, u višepartijskom sistemu to nije moguće, ali svaki rezultat koji pokazuje da ogromna većina građana podržava našu koaliciju je uspeh.

I vi i premijer Vučić ste pomenuli da postoji opasnost da se na kraju svi ujedine protiv vas uprkos tvrdnjama socijalistima da se to neće desiti?

To je apsolutno moguće. Takav scenario se odigrao 2008, dešavale su se i čudnije stvari, ali mogu da obećam da mi to nećemo raditi, da li će neko drugi, ne znam.

Znači, socijalistima ne verujete?

Ne radi se o tome da li verujem ili ne verujem socijalistima, već verujem da je moguće da se svi ujedine protiv nas.

Kako ocenjujete kampanju i obećanja ostalih levičarskih stranaka?

Kojihlevičarskih stranaka?! Danas maltene svi sebe nazivaju levičarima, od DS-a prekoLDP-a, čak i DSS i Dveri smatraju sebe nekom vrstom levice, pa do manjih vanparlamentarnih stranaka. Kad dođu izbori obično su svi levica i obično svi govore sa pozicija levice, posle zaborave na to. Takođe, ponekad tokom kampanje na istom okruglom stolu govore o rehabilitaciji Nedića i antifašističkoj tradiciji. DS provodi celu kampanju dajući obećanja da neće biti onakvi kakvi su bili, tako da sve vreme vode kampanju protiv sebe. Oni govore „nije važno šta smo radili, slušajte šta ćemo sada, i ovo što nismo uspeli da uradimo 16 godina u Vojvodini i 12 godina u ostatku Srbije, to ćemo sve uraditi ako dobijemo samo još jednu priliku da dođemo na vlast“. Njihova kampanja ima dva kraka, jedan je iskrena mržnja prema svemu što mi predstavljamo i, naravno, prema Vučiću. Drugi krak jeste stid zbog čega što su uradili u prethodnom periodu i obećanje da više nikad biti onakvi kakvi su bili.

 A šta je sa ostalima, poput LDP-a i Levice Srbije?

– Činjenica jeste da se razlika između levice i desnice smanjila, ali ne zato što ne postoje levica i desnica već zato što postoje neke opšte ljudske vrednosti koje su postale vlasništvo ljudi, recimo „bratstvo, jednakost, sloboda“, to je ustanovila levica. Ali, nismo se toliko približili jedni drugima da pojam privatizacije zaboravimo. Oni koji su učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji, a mnogi su, od Borka Stefanovića pa nadalje, svi su ili ćutali ili učestvovali u tome, nisu levica. Razlika između levice i desnice danas, ako mora da se postavi prema jednoj tački, jeste odnos prema privatizaciji, posebno pljačkaškoj privatizaciji.Čedomir Jovanović stalno traži dijalog a nikako da dođemo do teme kako je moguće da neko duguje 256 miliona dinara i da mrtav hladan učestvuje u kampanji, objašnjavajući kako će sutra voditi državu, dok ne može da objasni kako nije mogao da vodi svoju stranku i ostavio je dugove i da ja moram da plaćam TV pretplatu i vi morate da plaćate pretplatu a on ostane dužan milione. Možda bismo plaćali manju pretplatu da nema takvih dugova. Pogledajte poslovanje Jovanovića i njegove porodice – stečaj, dugovi, radnici koji su ostali bez posla. Divno je što je on bogat ali ne mogu da ne budem tužan zbog njegovih radnika i onda on priča o levici, to ne ide zajedno – praviš dugove, kao i DS, a onda dobiješ novac na poseban račun. To treba menjati u zakonu kako bi stranke počele da se ponašaju kao pravna lica.

A kakva je levica Pokret socijalista?

– Pokret socijalista nije levica koja priznaje Kosovo i gej brakove, nemojte nas na to svoditi. Nije suština levice bezobalna sloboda u kojoj se predaješ svemu, za nas je levica i nacionalno i klasno odgovorna, a ne da svedete priču na to „što si više protiv svog naroda, to si veći levičar“. Naši uzori,levičari poput Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića nisu bili protiv svog naroda, oni su svoj narod voleli, nisu imali ideju „hajde da ukinemo srpsku državu“, a da ne govorimo o porodičnim vrednostima.

Kako vidite desničare?

– Onikucaju na otvorena vrata, kažu “ protiv smo ulaska u NATO“, a zvanična politika Vlade Srbije je već vojna neutralnost, ili „borićemo se za bolje veze s Rusijom“, a Vučić je najmanje šest puta video Putina, kažu „nećemo uvesti sankcije Rusima“, a ni ova Vlada ih nije uvela. Znate da nisam veliki pristalica EU i imam puno sumnji koje uopšte ne krijem, ali raskid sa EU bi doveo do momentalnog povlačenja stranih investitora. Nisam mnogo srećan ni što moram da sedim sa MMF-om i natežem se o svakom zakonu, svakom zarezu, objašnjavam kako trošim srpski novac u srpskom budžetu, ali zahvaljujući tim razgovorima nama padne euribor, pa država može da uzima kredite po nižim kamatama, a koliko čujem oni će odmah da oteraju MM, što bi značilo momentalno poskupljenje kredita. Tako se ostaje bez penzija i bez države.

Primetno je da PS često razmenjuje kritike sa DSS-om, pa ste tako, između ostalog zamerili Sandi Rašković Ivić na bundi. Zašto joj zamerate na tome kada ste i vi u javnosti kritikovani zbog navodnog luksuznog života?

– Dobro ste rekli „navodnog“. Niko nije dokazao da živim van svojih mogućnosti i onoga što zaradim. Što se tiče bunde ne mislim da je to glavna karakteristika, meni je mnogo teže što je Sanda Rašković Ivić prihvatila da se u Srebrenici odigrao genocid, a šta je nosila u tom trenutku, baš me briga. Smatram da je njeno opravdavanje „Oluje“ neprihvatljivo, a nije važno šta je nosila tog dana. Takođe, čudno mi je da je neko bio Tadićev ambasador i da je u to vreme potpisan sporazum sa NATO, kao i to da je bila vlast od Demokratskog centra, pa do poslednjeg sekunda vlasti. Nisam čuo da je da dala ostavku što je potpisan sporazum sa NATO, a mogla je. Ja sam, s druge strane, podneo ostavku kada je moja partija napravila koaliciju sa SRS i kada sam rekao da je ta politika za mene neprihvatljiva. Što se mene tiče, neka oblači šta hoće, ali ne bi bilo loše da se izvini zbog izjave o genocidu u Srebrenici.

Jadne i opasne tvrdnje opozicije

* Kako komentarišete tvrdnje dela opozicije da je premijer organizovao bombaški napad u Zubinom Potoku?

– To je jadno i opasno. Jadno jer govori da taj stepen mržnje koji se razvija prema njemu jeste takav da bi jedina dobra vest bila da je Vučića bomba pogodila, očigledno bi on bio jedini čovek čijoj smrti bi se oni obradovali. Kako bi se oni osećali da neko to isto kaže za jednog od njih, da ja kažem za tuču na Đeram pijaci“baš mi je žao što ih nisu jače tukli, oni su to sami organizovali“, što bi, naravno, bilo veoma glupo da pomislim i kažem. Te bombe bi da nas vrate u vreme kada smo se tukli jedni protiv drugih…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari