Vulin je bezbednosna pretnja po Srbiju: Sagovornici Danasa o učešču bivšeg šefa BIA na bezbednosnom skupu u Rusiji 1Foto: Foto: Beta/Dragan Gojić

Aleksandar Vulin, bivši ministar policije, odbrane i šef Bezbednosne-informativne agencije, po izboru Aleksandra Vučića, koji se nalazi na crnoj listi SAD i koji je odlikovan u nekoliko navrata ordenjem Ruske Federacije zbog uspešne saradnje u “oblasti bezbednosti”, trenutno se nalazi u Sankt Peterburgu, gde učestvuje na 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja, na lični poziv sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa.

Iako nema nikakvu zvaničnu funkciju u Srbiji.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da imajući u vidu da se geopolitička situacija u bezbednosnom smislu dramatično menja Bezbednosni forum u Sankt Petersburgu, sudeći po agendi, adresiraće probleme s kojima je Rusija sučena, posebno u vezi sa njenom agresijom na Ukrajinu.

Vulin je bezbednosna pretnja po Srbiju: Sagovornici Danasa o učešču bivšeg šefa BIA na bezbednosnom skupu u Rusiji 2
Foto FoNet Milica Vučković

– Ne čudi najavljeno prisustvo Dodika i Vulina, koji inače slove kao ruski eksponenti u regionu. Glavna motivacija je svakako Rezolucija o Srebrenici, koju srpski lideri vide kao potencijal za nestabilnosti u regionu. Delegacija Srbije u Savetu bezbednosti doživela je fijasko i, može se reći, šamar, tako da perjanice ruskog interesa u regionu računaju na njeno aktivno angažovanje da se ta rezolucija spreči. Umesto da se distanciraju od Miloševićeve politike i zločina u ime te politike, aktuelna vlast, SPC i akademska zajednica svojim ponašanjem i upornim negiranjem genocida u Srebrenici, provociraju ceo svet, što neminovno vodi da joj izolaciji Srbije koja nije sposbna pokazati ni minimum moralnog digniteta u odnosu na taj deo njen sramne istorije – zaključuje ona.

Vulin je bezbednosna pretnja po Srbiju: Sagovornici Danasa o učešču bivšeg šefa BIA na bezbednosnom skupu u Rusiji 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Miloš Parandilović, poslanik i lider stranke Novo lice Srbije, ističe za Danas da geneza raspadanja Srbije jako dugo traje.

– Pogledajte samo ko se bavio bezbednošću Srbije u Velikom ratu a ko danas, i sve će biti jasno. Nekada Stepa, Mišić, a danas Brnabić i Vulin. Vučić je sastavio vladu i parlament od podanika i neznalica. Vulin je bezbedonosna pretnja po ovu zemlju i kao takav trebao bi biti sklonjen sa svih događaja na kojima se govori o bezbednosti. Vulin je debelo kompromitovana, ucenjena, korumpirana i poročna ličnost i tragedija je da on bilo gde predstavlja ovu zemlju. Ali pošto je Srbija pod naprednjačkom vlasti duboko duhovno potonula, nema više kriterijuma. Što ste veća neznalica, više se pitate. Bitno je samo da se služi vođi. Kad sve ovo imamo u vidu, Vulin se savršeno uklapa u sistem mediokriteta, ali to donosi bruku Srbije u svetu. Njega, jednostavno, niko ne shvata za ozbiljno – napominje sagovornik Danasa.

Vulin je bezbednosna pretnja po Srbiju: Sagovornici Danasa o učešču bivšeg šefa BIA na bezbednosnom skupu u Rusiji 4
Miodrag Preković, foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Prema rečima Miodraga Prekovića, šefa informativne službe Srpskog pokreta Dveri, Aleksandar Vulin nema nijednu zvaničnu, državnu funkciju u Republici Srbiji, “pa ne vidim u kom svojstvu prisustvuje 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja”.

– Druga, mnogo bitnija činjenica jeste ta što Vulin nije dostojan toga da predstavlja Srbiju ni u domaćim ni u međunarodnim okvirima, imajući u vidu njegov rad na javnim funkcijama u prošlosti. Pogotovo se to odnosi na sastanke i skupove koji se održavaju u Ruskoj Federaciji, kao jednoj od najmoćnijih država sveta, i na nekoga ko brani interese Srbije u međunarodnim okvirima, a pre svega se to odnosi na status Kosova i Metohije u UN – zaključuje Preković.

Vulin je u saopštenju dostavljenom medijima najavio da će na bezbednosnoj konferenciji u iskoristiti priliku da lidere i zvaničnike više od 120 zemalja upozna sa „istinom o rezoluciji o Srebrenici koja će se naći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“.

Inače, Međunarodna bezbednosna konferencija u Rusiji usmerena je na traženje načina za rešavanje aktuelnih zadataka u sferi globalne bezebednosti, a visoki zvaničnici koji učestvuju na konferenciji raspravljaće i o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne i regionalne bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari