ministar vulinfoto: R.Z./ATAImages

Ministar bez portfelja i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi drugi put u mesec i po dana, a da li je preuzimanjem ove funkcije nezvanično preuzeo funkciju specijalnog izaslanika za ruska pitanja, ili pak ulogu „nestašnog ministra“ koji vodi nezavisu politiku od de facto proevropske vlasti, razgovarali smo sa našim sagovornicima.

Vulin je tokom posete Moskvi povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu imao sastanke sa viskom ruskim zvaničnicima, sa direktorom Spoljne obaveštajne službe RF Sergejom Nariškinom i sa direktorom Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije Aleksandrom Bortnikovom.

Ranije, posete na ovako visokom nivou obavljao je lično predsednik Aleksandar Vučić, koji tada nikada nije propuštao priliku da uoči tih sastanaka ponosno priča o čvrstom prijateljstvu Rusije i Srbije, kao i o svom ličnom doprinosu u održavanju ove međudržavne saradnje.

Postavlja se pitanje, da li je postavljanje Vulina na ovu poziciju bio Vučićev način da napravi, ako ništa, privid otklona od Rusije i udaljavanje od ruskog uticaja ili baš formiranje jednog takvog ministarstva ukazuje na potpuno suprotno.

Srećko Đukić, bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose, kaže za Danas da takva ministrstva poput Vulinovog u svetu nigde ne postoje, a da predsednik Vučić evidentno jako drži do toga kakvo mišljenje Zapad ima o njemu.

Aleksandar Vulin: Specijalni izaslanik za Rusiju ili "nestašni ministar"? 1
Foto: Medija centar

– Tako je naročito od ruske invazije na Ukrajinu i kada su ključne zapadne sile i EU uvele sankcije Rusiji, a to se posebno gleda i ocenjuje – pojašnjava.

Kako ocenjuje naš sagovornik, takva politika Zapada Srbiji i Vučiću smeta, uzimajući u obzi specifiku odnosa Srbije i Rusije, ne samo tradicionalno i istorijski, već i u vezi sa kosovskim pitanejm što je, kako kaže, sigurno u primarnom vidokrugu Beograda kada su u pitanju odnosi sa Moskvom.

Đukić ističe da je poslednjih par godina Vučić mnogo više oprezan kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, te da je u Vulinu video rešenje.

– Našao je prostor da u ovoj Vladi nađe mesto za jednog čoveka koji je proruski orijentisan. Vuliln je tu našao uhlebljenje. On voli svoju poziciju, voli Rusiju i da prorusku retoriku interpretira što ekstremnije uz svoje antievropske stavove – kaže Đukić.

Na ovaj način je Vučić se, kako objašnjava naš sagovornik, izmestio iz fokusa što se tiče odnosa sa Rusijom, za šta Moskva ima razumevanja jer je svesna pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, a da isti nivo tolerancije dolazi i sa Zapada.

– Ovo daje Vučiću prostor da se izmesti iz fokusa Zapada po ovom pitanju i da zauzme mesto proevropskog političara koji zagovara prozapadnu orijentaciju spoljne politike i to zaista tako izgleda, i onda Vulin može da se shvati kao jedan nestašni minisrtar koji na svoju ruku ide na izlete u Moskvu – kaže Đukić.

Prema njegovoj oceni ovakva situacija je održiva baš zbog te tolerancije koju Srbija uživa, a da se ministar Vulin nalazi u jednoj lagodnoj poziciji iz koje može da propagira tu svoju prorusku politiku.

Dimitrije Milić, programski direktor organizacije „Novi treći put“, kaže za Danas da Aleksandar Vulin više služi kao specijalni izaslanik za Rusiju, jer, kako kaže, nema šta da izgubi.

Dimitrije Milić
foto FoNet Velimir Ilic

– Aleksandar Vulin više služi kao specijalni izaslanik za Rusiju. Kao ličnost je potpuno diskreditovan, definitivno, i nema šta da izgubi u daljem komuniciranju sa Rusijom i prenošenjem poruke iz Srbije – poručuje naš sagovornik.

Milić kaže da se čini da je ruski uticaj u padu u kontekstu divesifikacije sklapanja ugovora na poljima na kojima postoji treadicionalna saradnja sa Rusijom, ističući ugovore o snabedevanju gasom iz Azerbejdžana i Sjedinjenih Država, kupovinu Rafala od Francuske i trgovinsku razmenu koja pokazuje da „brojevi opadaju“ i u toj sferi saradenje.

– Dolazi do nekog praktičnog udaljavanja kada se radi o merljivim političkim pitanjima. Vulin ima ulogu da vodi komunikac između Beograda i Moskve – kaže.

Milić poručuje da se može zaključiti da predsednik Vučić ne želi da organizuje sastanke sa Putinom zbog reputacione štete koju može da ima na zapadu po pitanju ugleda pre svega.

– U drugim zemljama Zapada on ne bi mogao u posteu ni da dođe zbog haške poternice. Jednostavno, Vulin je specijalni izaslanik Vlade za ruska pitanja – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari