Aleksić: Novo zaduženje od dve milijarde evra dokaz da je srpska ekonomija na kolenima

Ostavite komentar


  1. Jasno je cime se rukovodi rastrosna drzava da bi potkupila narod da glasa za trenutnu vlast. Ali vlast je uvek manje ili vise trenutna a dugovi ostaju narednim generacijama. I po tome ce SNS/Vucic ostati zapamcena u istoriji!

    1. Dušane, ne veruj Aleksiću dok Marinka Tepić to ne potvrdi.Kad i ona potvrdi Aleksićeve tvrdnje, tek onda ćemo biti sigurni da „ne lažu“.

  2. A kako to medjunarodne finansjske institucije procenju srpsku ekonomiju nikad jačom i predvidjaju nam ogroan rast sledeće godine?

    1. “ Malo morgen “ $n$ botovi . . . kada bi vi znali sta su Obveznice vi biste se za glavu uhvatili i preleteli na drugu stranu iako ce vam Aca udeliti mrvice “ torte “ a njemu i pajtosima daleko naj veci deo . . . dugovi drzava ne zastaruju ? ? ? primer . . . u Francuskoj su pre par godina naplacene tako zvane “ Ruske obveznice “ izdate pre Boljevicke “ revolucije “ naravno sa uracunatim kamatama . . . ili takodje pre par godina jedno Svajcarsko selo je naplatilo od Francuza racune ( fakture ) Napoleonove velike Armije za kupljeno sena ( za konje ) prilikom prolaska kroz to selo 1809 godine i naravno sa kamatom . . . dakle 2 milijarde Eura Obveznica R . Srbije ( sa kamatom od 3. 3375 % ( daj Boze da nije godisnje ) za naplatu 2027 godine . . .

      1. Nisi u pravu. Pogledaj MMF, svetsku banku, organizacije i institucije EU… Oni pričaju sasvim drugačiju priču.

        1. Šta ih košta da pričaju sasvim drugu priču.Neće oni izgubiti izbore u Srbiji.

  3. Sad će da ispadne da smo s aurušenom ekonomijom i sa 600k radnih mesta manje bili ekonomski mnogo jači? PA u to ni dete neće poverovati

  4. Najvaznije da ekonomija u vreme Aleksica nije bila na kolenima i u dugovima. Smešno. Ostavili su dugova i dugova ! Sramota za ove jegove lažne izjave.

  5. Bas cudno sto je istorijski mali broj nezaposlenih sada kad je ekonomija po njegovim recima na kolenima, sto je broj investicija veci nego ikada, da ne nabrajam dalje. Covece zasto govoris o necemu o cemu nemas pojma?

  6. Vidi se da pojma nema o materiji vec zeli samo ovakvim izjavama da napakosti vlasti.

    1. Pa njegov sadasnji sef Jeremic je bio u vladi Mirka Cvetkovica koja je zadusila Srbiju da se necemo izvuci za narednih 50 godina.

      1. Da pojasnim oko ovog zaduživanja: zaduživanje 2 milijardi evra po stopi 3,375% po godišnjoj nivou, posle 7 godina daje prinos od kamaćenja od 26,16% ili u iznosu da se vrati 2 milijardi 523 miliona 124 hiljada 340 EUR. Da su uzeli od MMF po stopi od 0,02 % na godićnjem nivou posle 7 godina prinos bi iznosio 3,52 % ili 70 miliona 396 hiljada 273 EURa. Razlika koju Srbija treba da vrati samo za kamate iznosi 442 miliona 728 hiljada 067. S tim ako 2027 godine kada dospeće stigne za naplatu onda će ponovo da se reprogramira tako da ovo nije konačna cifra. To zanači da klinci koji se ove godine budu rodili otplaćivaće naše gluposti

      2. A u to v reme lazni doctor Mali Sinisa je bio gde…….a strucnjak

    2. Podaci koje je izneo narodni poslanik Aleksić su u decimalu tačni, a što se to nekima ne dopada, to je već njihov problem sa logikom i matematikom.

  7. Botovi se ne usuđuju ni jedan podatak egzaktni koji je izneo gospodin Aleksić da demantuju, jer za to nemaju nikakve argumente, pošto Aleksić barata golim i tačnim činjenicama. Urlici tipa „nemaš pojma o čemu pričaš“, i sl.jasno govore kakvim oni „argumentima“ raspolažu.Tako isto nastupa i izvesni „analitičar“ Krlo, koji se posle iznanstva zbog prelupetavanja po režimskim televizijama, ponovo „triumfalno“ vratio na iste. A da nije objasnio na osnovu čega je iz gradskog budžeta Beograda, njegova tzv.marketinška firma u 2020. godini dobila 700 000 naših evra.

  8. Ne verujem AvAv računici ali nikako ovoj.. poštujem i pratim Blumberg, S&P… Gospodo, činjenice i tačka…postoje mnogo gori od nas koji neće videti nekoliko 10tina miliona turista..Kipar i Grčka apsolutni pobednici..predviđanja za nas su pošto nismo u eurozoni i nemamo nikakav prihod od primorskog turizma daleko bolja iako gazimo u minus..ali će zato Dunavska plovidba znatno ojačati kao i turizam u samoj zemlji.. radije ću na Divčibare, Taru.. kod prijatelja u Bačku Palanku..nego na more ove godine.. nije mi frka..ionako sam ostao kao pola firme bez pola letnjeg godišnjeg..i pada mi tek na početku oktobra..

  9. Postovani sugradjani.
    Komentare obicno citam ne iz politicke zaslepljenosti vec prevashodno da procitam nesto pametno, novo i meni nepoznato.
    Ipak, cesto se jako razocaram. Da li je moguce da i dalje ovoliko malo poznajemo stvari i svet oko nas. Da li je moguce da ne verujemo sebi samima a da verujemo svemu sto dolazi spolja. Da vise verujemo nor MMF-u nego npr Fiskalnom savetu. Kao covek koji se ceo zivot bavi ekonomskom doktrinom duzan sam vam skrenuti paznju na sledece;
    Od 2000. god Srbiji je podvaljeno da svoj ekonomski napredak meri rastom BDP. Svi govore samo o rastu BDP . Ali…. Sta je BDP? Kako bi se bolje razumeli hajde da ovo svedemo na prizeman nivo. Svi znamo sta je plata ili zarada. E pa… BDP je nesto kao plata cele drzave. Ako to znamo onda da odgovorimo na sledeca pitanja.
    Ako nam plata poraste za 10% a troskovi zivota 12% da li smo napredovali? Pa nismo. Ako ovog meseca zaradimo 20% vecu platu a sve popijemo, damo na svalerku ili prokockamo da li nasa porodica bolje zivi? Pa ne!!!
    Da li je onda rast BDP pokazatelj naseg napretka? Nikako!!!!
    Nije bitno koliko smo zaradili vec je bitno kolike su cene (sta za te pare mozemo kupiti), za sta pare koristimo odnosno sta kupujemo i na kraju ono sto je najbitnije – KOLIKO NAM OSTAJE U MESECU ODNOSNO GODINI.
    Ako nam je ovog meseca ostalo 110 din a proslog meseca nam je ostalo 100 imamo rast 10%.
    Ako gledamo samo nominalni nivo zarade (BDP) mozemo imati uvecanje iz meseca u mesec a da realno zivimo sve gore i gore.
    E sad da se vratimo na BDP. On raste jer istina je da imamo rast „stranih investicija“ koje su finansirane nasim parama i zbog toga imamo povecanu proizvodnju i povecan izvoz pa time uvecan prihod i BDP. Ali niko nam ne kaze da strani investitor svoju investiciju hrani repromaterijalom koji uvozi u nasu zemlju iz svoje zemlje. Tako raste uvoz a rastu i troskovi. Tu nema Carina ni PDV jer se vrsi uvoz radi izvoza pa nema carinskog prihoda a nema ni PDV jer kod izvoza celokuoan PDV se vraca izvozniku.
    Cena repronaterijala je obicno toliko visoka da strani investitor ne ostvaruje nikakav profit pa tako ne placa ni porez na dobit.
    Znaci, sve raste a koristi i interesa po nas nema nigde.
    Sve dok bude ovako logicno je da nas ukupan dug Mora da raste her nadi budzetski prihodi permanentno ne pokrivaju troskove.
    Uostalom, ekonomija je nauka o troskovima a ne o prihodima pa se i kroz ovu cinjenicu moze uociti da kod nas nema ekonomije. Pratimo samo
    prihode a ko trosi, sta trosi i koliko trosi proglasili smo za nebitno.
    Kao sto se moze videti, nisam nikom rekao da je glup, da nema pojma isl.
    Nadam se da sam doprineo razumevanju nekih stvari i process.

Ostavite komentar


Politika

Snežana Rakić za Rezoluciju 1244 8

Snežana Rakić za Rezoluciju 1244

Kada je reč o statusu i sporazumima o Kosovu, Srbija bi trebalo da se drži Rezolucije 1244 i sopstvenog Ustava, izjavila je FoNetu poslanica Narodnog pokreta Snežana Rakić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.