Aleksić (NPS): Srbija nije država jer su sve institucije razorene, sve radi jedan čovek - predsednik 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ucenjen čovek“, koji „ne sme ili ne zna da zaštiti svoje građane već se povija pod interesim stranaca, pravdajući se pritiscima, dok sa druge strane ne želi da se skloni, jer je opijen moći i zajedno sa svojom klikom ogrezao u korupciji i kriminalu“.

Kako je saopšteno iz NPS, Aleksić je za televiziju N1 rekao da Srbija „nije država jer su sve institucije razorene, odnosno ne postoje“ i da „sve radi jedan čovek – predsednik države“.

„Ako nastavimo da živimo u ovakvom sistemu Srbija ne može da napreduje. Treba nam reset sistema i države, kao i institucije, vladavina prava, demokratija, sloboda govora, slobodni ljudi, stručnjaci i dijalog koji nemamo. Aleksandar Vučić kaže da hoće da razgovara o litijumu, ali da on izabere sa kime će da priča. SANU i Biološki fakultet, najveća pamet srpska, istakli su da je najbolje odustati od tog projekta“, kazao je on.

Aleksić, koji je i poslanik u skupštini Srbije, je naglasio da „opozicija neće sedeti po strani kada je u pitanju litijum“, kao i da će sledeće nedelje uslediti akcija opozicionih, parlamentarnih stranaka koje imaju planove koji se podudaraju sa planovima ekoloških aktivista.

Na pitanje da li će se o rudarenju litijuma odlučivati na referendumu, Aleksić je istakao da u Srbiji „ne postoje uslovi za to“, kao i da je u ovom momentu najvažnije da se uđe u skupštinsku raspravu o Zakonu o zabrani eksploatacije litijuma i bora i da se taj zakon usvoji.

„Najjače oružje u budućnosti biće hrana i zdrava pijaća voda, a ne litijum i avioni. Sve ozbiljne zemlje koje strateški razmišljaju i gledaju u budućnost se ponašaju u skladu sa tim, jedino mi koji imamo uslove za mnogo jaču poljoprivrednu proizvodnju od trenutne, ne radimo u tom smeru“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari