Aleksić: Revanšizam je uslov za pomirenje, zakon mora da važi jednako za sve 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je revanšizam, sproveden po zakonu i bez izuzetaka prema svima koji su se zloupotrebili političku moć, kršili zakone i pljačkali državu uslov za pomirenje, jedinstvo i uspostavljanje Srbije kao normalne, demokratske i bogate države.

„Ne možemo da se pomirimo ako imamo političku elitu za koju ne važe zakoni i koja radi šta hoće. Vlast SNS-a je ukinula odgovornost. Kada zakon bude važio jednako za sve, tada ćemo pomiriti Srbiju. Deklaracija Narodne stranke o revanšizmu podrazumeva da po zakonu odgovaraju svi koji su obavljajući političke i druge javne funkcije naneli štetu državi i građanima“, rekao je Aleksić televiziji N1.

Aleksić je precizirao da se revanšizam ne odnosni na građane i članove SNS-a koji su naterani i ucenjeni da autobusima idu i aplaudiraju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nego da znači odgovornost za kršenje zakona i moralnih normi.

„Mora da odgovara onaj ko je lekarku Divnu Simović Šiljković stavio na listu za otkaz u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu zato što je aktivna u sindikatu ili političkoj stranci. Revanšizam se odnosi i na ljude poput predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić, koji zloupotrebljavaju funkcije i krše zakone. Oni moraju da budu pod udarom pravde“, rekao je Aleksić.

Aleksić je ocenio da Vučić „slabi i njegova popularnost pada“ i da ne postoji šansa da SNS pobedi na izborima za Skupštinu Beograda, ali da „režim priprema krađu izbora“ i zato građani i opozicija moraju biti spremni da i fizički brane izborni rezultat i u Beogradu i u celoj Srbiji.

„Pokazalo se da narod ima i te kako snagu, a Vučić je pokazao slabost kada je povukao zakone o eksproprijaciji i referendumu. Važno je da građani izađu na izbore 3. aprila, jer su većina oni koji ne podržavaju vlast. Gorivo je ove godine poskupelo 22 odsto, hrana 20 odsto, struja odsto, inflacija divlja, javni dug nikad veći, BDP je za 10 godina povećan za samo tri milijarde evra, a uzeli novih 15 milijardi kredita“, rekao je Aleksić.

„Voleo bih da sve bude mirno i da se vlast promeni olovkom na izborima, ali ne možemo da žmurimo i pravimo se ludi, jer imamo posla sa kriminalnim i mafijaškim režimom. Izbori, nažalost, neće biti dovoljni da se promeni vlast. Režim je spreman na sve da bi sačuvao vlast, jer znaju da ih posle promena čeka privođenje pravdi koje smo mi nazvali revanšizmom“, dodao je Aleksić.

Potpredsednik Narodne stranke je istakao da će koalicija te stranke, SSP i DS biti najveća opoziciona kolona i da će u drugoj polovini januara predstaviti program i kandidate za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i listu kandidata za izbore.

„Velika je i važna stvar što nam se pridružila Skupština slobodne Srbije i to nam daje još veću snagu. Posle Nove godine će nam se priključiti još lokalnih organizacija. U prvih 30 mesta na listi biće deset nestranačkih ličnosti, jer naš cilj nije da mi sednemo u fotelje nego da se zajedno borimo za promenu sistema sa uglednim intelektualcima i ljudima dokazanim u svojim profesijama“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da posle izbora 3. aprila više ništa neće biti isto i da će taj dan biti prekretnica.

Aleksić je rekao da je ta Narodna stranka na nedeljnoj stranačkoj skupštini zauzela jasan stav da se protivi predloženim izmenama Ustava Srbije, a da je građane pozvala da po svojoj savesti odluče da li će 16. januara 2022. godine izaći na referendum.

„Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ima demokratsko pravo da poziva građane na referendum, ali u svoje lično ime, ne i u ime stranke. Narodna stranka neće učestvovati u aktivnostima vezanim za referendum“, naveo je Aleksić.

Aleksić je naveo da Deklaracija Narodne stranke o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije predviđa da uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma, jer bi otvaranje rudnika značilo trovanje zemlje, vode i vazduha i jer za rudnik litijuma „nema ekonomskog opravdanja“.

„Zemlja planirana za rudnik litijuma od poljoprivrede može da donese 80 miliona evra, a država bi od rudnika litijuma dobila između sedam i 15 miliona evra, u najboljem slučaju, jer bi sav profit uzeo Rio Tinto, koji bi zatrovao sve okolo. Zamislite da u Toskani neko kaže ‘imate litijum, hajde da razorimo sve’. To ne radi niko normalan, ali mi imamo strašno korumpirane ljude na vlasti koje zanima samo da se bogate kroz koruptivne poslove i da sutra pobegnu iz Srbije, kada se promeni vlast“, zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari