"Da li je Rio Tinto uticao na izbore u Srbiji?": Aleksić otkrio veze između "slučaja Gvineja" i Jadra 1Foto: Printskrin/parlament.gov.rs

U Papui Novoj Gvineji, Rio Tinto je direktno učestvovao u promeni vlasti i dovođenju novog predsednika države, a sada vidimo isti proces i u Srbiji rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik, Miroslav Aleksić na današnjoj konferenciji za medije, i dodao da se može pretpostaviti da je ta kompanija uticala i na izbore u našoj zemlji.

Aleksić je rekao da u susret nadolazećoj sednici Skupštine Srbije smatra da je bitno informisati građane Srbije i političke subjekte o načinu poslovanja kompanije Rio Tinto.

„Znamo svi da Srbija nema nikakvih koristi od otvaranja rudnika u Jadru, ali je sasvim sigurno da korist imaju oni koji žele da eksploatišu tu rudu i ostvare profit, a to je u ovom slučaju Rio Tinto i ljudi bliski toj kompaniji“, istakao je Aleksić.

On je naglasio da je dozvola toj firmi oduzeta u njenoj matičnoj zemlji, Australiji, te da je u Papui Novoj Gvineji učestvovala u promeni vlasti.

Aleksić je predstavio primer slučaja u Papui Novoj Gvineji, gde je, kako kaže, 2008. godine određenadruga  kompanija dobila dozvole za eksploatisanje i istraživanje, ali da je Rio Tinto uradio sve da ta kompanija ne dobije prava.

Zbog toga, pojasnio je Aleksić, Rio Tinto je uticao na promenu vlasti u toj zemlji.

„Dakle, oni su direktno uticali na izbore u toj zemlji i doveli Alfa Konde-a na mesto predsednika“, rekao je Aleksić i dodao da je odmah nakon izbora Vlada Gvineje dobila novac od Rio Tinta, preko fondova Džordža Soroša.

Aleksić je naglasio da su u celoj situaciji u Gvineji učestvovali i Soroš i Kušner i Toni Bler,te da je preko njih Rio Tinto finansirao predsedničkog kandidata.

„Posledice su da je sprovedena istraga. Pomenuti Oh Zif, koji je učestvovao u nameštanju predsedničkih izbora priznao je da su učestvovali u tome i nagodili se za poravnanje od 412 miliona dolara“, rekao je Aleksić i dodao da se „kompanija Rio Tinto takođe nagodila sa američkom komisijom i platila 15 miliona dolara“.

Kako je rekao Aleksić, ovaj slučaj je za Srbiju važan i da veza između njih postoji.

„Podsetiću da je Ana Brnabić kao premijerka rekla 2022. godine rekla da je na ovaj projekat stavljena tačaka“, rekao je Aleksić i dodao da je Rio Tinto potrošio 155 miliona evra na konsultantske poslove već od januara 2022. godine, te je upitao koga su plaćali ako je taj projekat bio obustavljen.

Aleksić je rekao da ovakva situacija jako podseća na slučaj Gvineje gde je dokazano da je Rio Tinto uticao na izbore, pa se može pretpostaviti da je ista kompanija uticala i na izbore u Srbiji.

On je skrenuo pažnju da su se i Ana Brnabić i Aleksandar Vučić susretali sa ljudima koji su učestvovali u „slučaju Gvineja“, poput Aleksandra Soroša, Tonija Blera, i Bernarda Kušnera.

“ Takođe i Čad Bledit, direktor Rio Tinta Gvineja do 2017. godine, a danas direktor Rio Tinta u Srbiji. Kada uporedite ta dva slučaja i način na koji ta kompanija radi širom sveta, može se postaviti pitanje šta se krije pored ovolike želje i ambicije da se čerupaju rudna bogatstva Srbije, i zašto vlast to tako silno želi“, upitao je Aleksić.

Reko je i da Vlast u Srbiji treba da sluša narod, kako ne bi prošla kao u Novog Gvineju, te da joj opozicija pruža „slamku spasa“ Zakonom koji će se razmatrati na sledećoj sednici Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari