Aleksić (NPS): Srbija ne sme postati rudarska kolonija 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da se Vlada Srbije usvajanjem uredbe o oživljavanju projekta „Jadar“ jasno svrstala na stranu stranih kompanija i zastupanja njihovih interesa, umesto interesa naroda.

Usvajanjem uredbe o primeni ranije odbačene uredbe o projektu „Jadar“, Vlada Srbije pokazala je kojim putem ide kada je reč o iskopavanju litijuma u dolini Jadra, a to je nesumnjivo put beznađa i opasnosti po život, zdravlje i opstanak građana Srbije, naveo je Aleksić u pisanoj izjavi, saopštio je NPS.

Aleksić je ocenio da je projekat „Jadar” vraćen u život „igrom” sa Ustavnim sudom, odnosno da je vlast prevarila i slagala sopstveni narod, što jasno pokazuje da su „spremni sve da rasprodaju zarad ličnog interesa i ostanka na vlasti“.

,,Ustavni sud nam je proglašenjem uredbe neustavnom kojom je zapravo stopiran projekat Jadar, ustvari saopštio da je odluka na Vladi Srbije i da ona u narednom periodu nema formalnih smetnji i da donese sasvim novu uredbu, što se danas i desilo. Na taj način projekat Rio Tinta protiv kog se naš narod već jednom pobunio, ponovo je vraćen u žovot. Ponavljaću koliko god treba da ne postoji veća opasnost koja se nadvila nad Srbijom i da svi moramo da ustanemo i zaustavimo taj projekat”, kazao je Aleksić.

Aleksić je istakao da ekonomski interes i profit stranih kompanija ne sme da bude važniji od zdravlja i života ljudi, a na prvom mestu stanovnika ugroženih sela i gradova u kojima su predviđena i gde se sprovode istraživanja nalazišta litijuma i bora, kao i od zaštite čistih i zdravih izvora vode, zemljišta i vaduha kako bi deca u Srbiji odrastala kao zdravi ljudi i kako bi ostali da žive i rade u svojoj zemlji.

„Budućnost ma i državi, već će samo aktuelna vlast, Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati”, poručio je Aleksić.Srbije treba da se temelji na proizvodnji zdrave hrane, iskorišćavanju obradivog zemljišta koje posedujemo i na savremenim tehnologijama koja neće dovoditi u pitanje bezbednost života i zdravlja građana. Moramo da prestanemo da ulažemo u strane kompanije, posebno one koje imaju dogovore kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića i koje ništa dobro neće doneti građani

Aleksić je upozorio da Srbija ne sme da postane rudarska kolonija, a tvrdnje predstavnika vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde ocenio je kao potpuno neosnovane i neuverljive.

„Bog nam je dao plodnu zemlju, vodu i dobru klimu i ne trebaju nam strane kompanije da nam unište naša prirodna dobra. Danas je u pitanju region Jadra, sutra će biti neki drugi deo Srbije. Oni se ovde neće zaustaviti. Zato je ovo zajednička borba svih nas i ne smemo nijednog minuta da pokleknemo, već moramo svi složno da se usprotivimo i izborimo za naš opstanak i našu zemlju, jer bez toga naša deca neće imati budućnost, a državu će nam cepkati stranci i uzimati kako kome šta treba”, poručio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari