Aleksić teško optužio Vulina, pokazao sliku džipa, Vulin odgovorio (VIDEO) 1Printskrin RTS

Miroslav Aleksić, poslanik i predsednik NPS, optužio je danas u Skupštini Srbije Aleksandra Vulina, sada poptredsednika Vlada, a bivšeg šefa BIA, za ilegalno prebacivanje izvesnog „Artema“ u Moskvu.

Po Aleksićevim rečima, taj Artem je, između ostalog trgovac balističkim raketama.

Prebacivanje je Vulin izveo u saglasnosti sa Nikolajem Patruševom, šefom bezbednosnog sektora u Rusiji, naveo je Aleksić.

„Juče ste govorili o Petruševu i Vašim sastancima u Moskvi. Pa bih i ja pitao da li je tačno da ste, dok ste bili šef BIA, zajedno sa Srđanom Lolićem, direktorom Putnika AD koga je privatizovao jedan ruski tajkun, organizovali bekstvo ruskog državljanina Artena iz Milana u Moskvu? To je čovek koji je optužen za trgovinu balističkim oružjem, krijumčarenjem osetljive vojne opreme, tehnologije dvostruke namene, krijumčarenje nafte iz Venecuele za Rusiju pod sankcijama. Bio je u Milanu u kućnom pritvoru, kažu da je BIA izradila papire“, kaže Aleksić.

Potom je Aleksić pitao Vulina da li Mercedes BARBUS G klase, pokazujući fotografiju vozila.

Aleksić teško optužio Vulina, pokazao sliku džipa, Vulin odgovorio (VIDEO) 2
Prinskrin RTS

Rekao je da ovo vozilo Vulina košta pola miliona evra, dok se iz opozicionih klupa čulo dobacivanje „tetka iz Kanade“, kao podsećanje na aferu oko kupovine stana sadašnjeg potpredsednika Vlade i bivšeg ministra odbrane, bivšeg ministra policije i bivšeg šefa BIA.

„Da li je ovo vaš auto? To je auto koji košta pola miliona evra. Vama to nije problem dok govorite prosvetarima da treba da budu zadovoljni, jer im je povećana plata na 800 ili 900 evra. Vi ste došli ovde da nama držite lekcije i pričate o svemu i svačemu, osim o budžetu“, naveo je Aleksić.

Aleksandar Vulin je rekao da su to apsolutne neistine, rekao je i da vozilo nije plaćeno ni dinar iz budžeta, veće možda iz zaplenjene imovine od kriminala.

Moj venčani kum Željko Mitrović je mnogo bliži Americi od vas Aleksiću, rekao je Vulin, odbacujući navode da je „Artem“ mogao biti prebačen preko više evorpskih zemalja, privatnim avionom Er Pinka, i da se Patrušev uopšte bavi takvim stavrima.

„Jedino ako ste ljubomorni na Željka Mitrovića što on može da dođe i više od ambasadora Hila nego Vi. Mi se po tome apsolutno ne slažemo, i Vi ako mislite da bi mi on pomogao da švercujem nekog u Rusiju, stvarno ste dobar čovek, toliko da se to graniči sa naivnošću“, rekao je Vulin.

„Što se tiče Brabusa (vozila), odmah da Vam kažem da je vrlo moguće da to imamo u oduzetim vozilima. Nikada niko ne bi takve pare dao. Postoji budžet, tačno se zna šta može da se kupi. Ono što ja ne znam, jeste da se takva vozila oduzimaju kriminalcima, ali kojim kriminalcima? Možda je to neko vama blizak, pa biste da Vam vratimo“, odgovorio Vulin.

Za Srđana Lolića je rekao „pa to je finansijer Dveri, vašeg (Aleksićevog) koalicionog partnera“.

U Skupštini treći dan traje rasprava o rebalansu budžeta, danas se pretresaju amandmani, a prisutni su i članovi Vlade. Ana Brnabić, predednica Narodne skupštine, danas za razliku od prethodnih dana, kada to nije iz zdravstvenih razloga mogla, vodi sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari