Aleksić: U petak ću predstaviti dokaze kako 'Rio Tinto' utiče na izbore u svetu i korumpira vladu 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je večeras da će u petak predstaviti, kako tvrdi, dokaze kako kompanija „Rio Tinto“ radi u svetu, odnosno kako „utiče na izbore i pobednike izbora i kako korumpiraju Vladu i zvaničnike“.

Aleksić je za televiziju Insajder rekao da će to predstaviti na konferenciji za novinare u skupštini Srbije, u petak u 9.30, prenela je stranka u saopštenju.

„Predstaviću dokument jedne od organizacija Svetske banke u kome se govori o mehanizmu kako su u Gvineji doveli predsednika na vlast i kako je iza toga stajao Soroš i lobisti Rio Tinta, Bler i Kušner. Istragu protiv Rio Tinta vode SAD, Velika Britanija i Australija. Dokazano je da je gvinejski predsednik dobio 10 miliona evra“, naveo je Aleksić.

Miroslav Aleksić izjavio je večeras, komentarišući da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da prisustvuje na sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o litijumu, da tema te skupštinske rasprave – „nije Aleksandar Vučić“.

„Tema te skupštinske rasprave nije Aleksandar Vučić, nego je zakon o zabrani iskopavanja litijuma… Što se tiče nadležnosti, donošenje zakona je isključivo u nadležnosti najvišeg zakonodavnog tela, a to je skupština Srbije. Poslanici su ti koji glasaju za ili protiv, oni diskutuju i debatuju“, rekao je Aleksić za televiziju Insajder.

Predsednik države, prema njegovim rečima, osim ovlašćenja da potpiše ili stavi veto na neki zakon kada ga parlament usvoji, „nikakvih drugih pravno-formalnih ovlašćenja nema“.

„Imamo vladu, imamo skupštinu… Ovo je predlog zakona, ovo nije izveštaj vlade, izveštaj o pregovorima u Briselu, ovo je konkretan predlog zakona i tu nema prostora za bilo šta što bi u ovom trenutku trebalo da bude tema i da se na taj način suština zatrpa“, ocenio je Aleksić.

Govoreći o tom predlogu zakona, koji je podnelo 86 poslanika opozicije, kazao je da on ne predviđa zabranu svih geoloških istraživanja i ukidanje rudarenja u Srbiji, kako tvrde predstavnici vlasti, već se samo odnosi na litijum i bor, odnosno projekat kompanije „Rio Tinto“.

Dodao je da će, ukoliko zakon ne bude usvojen u skupštini, borba biti nastavljena, ističući da bi zakon mogao da predupredi „ulične borbe i borbe u Gornjim Nedeljicama“.

„Svi su spremni da se maksimalno bore, videli ste da je opozicija potpuno ujedinjena oko te teme, sarađuje sa ekološkim organizacijama i bićemo tu da se borimo sa građanima na ulici, jer ovo je borba naše generacije“, rekao je Aleksić.

Na pitanje da li učešće opozicije u organizaciji ekoloških protesta jača ili slabi te proteste, predsednik NPS je rekao da su ekološke organizacije krenule u tu priču pre nekoliko godina, „i oni treba da nastave to da vode“.

„A mi smo tu kao neko ko ima veliku odgovornost prema građanima Srbije. Svako od nas ima podršku nekih građana, ima svoje programe, ima svoje stranke, ima svoju obavezu da štiti interese građana Srbije, mi moramo da budemo deo te priče“, naveo je Aleksić, dodajući da je otpor njihova obaveza u „stanju bezakonja i nepostojanja institucija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari