Aljbin Kurti: Da se četvorica zatvorenika albanske nacinalnosti prebace iz srpskih zatvora na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas da je ministarka pravde Albulena Hadžiju 28. juna uputila pismo ministarki pravde Srbije Maji Popović i tražila da se četvorica zatvorenika albanske nacinalnosti prebace iz srpskih zatvora na Kosovo.

„U duhu dobrosusedskih odnosa, prema Osnovnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je pravno obavezujućim proglasio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj, naša ministarka pravde Albulena Hadžiju obratila se ministarki pravde Srbije za prebacivanje na Kosovo četvorice albanskih zatvorenika“ napisao je Kurti na Fejsbuku.

Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa nalaze se u srpskim zatvorima zbog optužbi za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, prenosi portal Reporteri.net.

„Kosovo ima međunarodno priznatu nadležnost za postupanje prema zločinima počinjenim na njenoj teritoriji. Kao demokratska država, koja štiti i obezbeđuje ljudska, naša Republika će obezbediti nezavisan i nepristrasan tretman svakom zahtevu koji se pokrene protiv njenih građana“, napisao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari