Kurti: Incident sa Osmani ne vidim kao provokaciju vlasti Severne Makedonije 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da incident sa Vjosom Osmani koji se dogodio na aerodromu u Skoplju ne vidi kao provokaciju makedonskih vlasti.

„Ministarstvo spoljnih poslova dalo je svoju izjavu u kojoj se iznosi stav Vlade, a videli smo i stav Ministarstva spoljnih poslova Makedonije. Verujem da treba da ciljamo na istinu i da izlečimo napetost. Dakle, neka se rasvetli slučaj, to rade nadležni organi“, rekao je Kurti na konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

On je dodao da je to bilo teško iskustvo za Osmani.

„Bez sumnje je bilo teško iskustvo za predsednicu Vjosu Osmani, tog 2. avgusta na skopskom aerodromu, bila je sa porodicom i dve devojčice. Vlasti Severne Makedonije, ovdašnji šefovi država su izrazili žaljenje zbog ovog slučaja. Biće zvaničan izveštaj koji će razjasniti ovu stvar, posle kojeg ćemo razumeti šta se desilo. Takva situacija ne sme nikada da se ponovi“, naglasio je Kurti.

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je da je predsednica Kosova Vjosa Osmani uvek dobrodošla u Severnu Makedoniju, izrazivši žaljenje zbog nedavnog incidenta na skopskom aerodromu, preneo je Dukađini.

Mickoski je istakao značaj dobrosusedskih odnosa i naglasio da ovakvi incidenti ne smeju da se ponove u budućnosti.

„Otvorili smo i teme koje su važne za dve zemlje na političkom nivou, posebno poslednji događaj koji se desio 2. avgusta sa predsednicom Kosova. U razgovoru sa prisutnima, podvučeno je da prema informacijama koje imamo od Uprave aerodroma, moraju da se poštuju jasni standardi i međunarodne procedure kada imamo komercijalne letove. Čak i ja, kao premijer, predsednik i svi službenici koji prolaze VIP deo, koristima ga kao svi obični građani koji takođe podležu svim procedurama“, naglasio je Mickoski.

Dodao je, međutim, da mu je žao zbog incidenta sa Osmani.

„Žao nam je i ne želimo da se to ponovi. Ja sam lično naglasio da je predsednica Kosova dobrodošla kao i građani Kosova. Sledeći put kada dobijem informaciju u koje vreme treba da sleti, rado ću je sačekati kao domaćin na aerodromu u Skoplju i pratiti je tokom vremena koje će provesti na aerodromu u Skoplju, kako bismo izbegli ove incidente a posebno ponašanje pojedinaca. To je naš unutrašnji problem, koji ćemo rešiti unutar naše države”, izjavio je Mickoski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari