Albin Kurtifoto BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovski premijer saopštio je da je na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima Kvinte i šefom kancelarije Evropske unije na Kosovu razgovarao o otvaranju glavnog mosta preko reke Ibar koji spaja Severnu i Južnu Mitrovicu i istakao da je otavaranje tog mosta deo jednog od sporazuma sa Srbijom, da nije usmereno „ni protiv koga“ te da je i sama EU, kako kaže, takav potez ranije nazivala „simbolom normalizacije“, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je poručio da će se potruditi da pronađe dokument koji će posvedočiti o njegovim tvrdnjama.

„Izraz ‘simbol normalizacije’ za otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar koristila je i sama Evropska unija pre mnogo godina, negde između 2014. i 2017. Uspeću da pronađem taj dokument“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da j da se „zakon primenjuje, a sloboda kretanja poštuje”.

„Imali smo sadržajan, konsultativni sastanak sa pet ambasadora Kvinte i ambasadorom Evropske unije, tokom kojeg smo razgovarali o bezbednosnoj situaciji uopšte, o sveobuhvatnom razvoju Kosova, a posebno o potrebi otvaranja mosta koji je deo sporazuma od pre mnogo godina u Briselu, iz prošle decenije. Naravno, niko ne može da kaže da to nije dobra ni ispravna stvar, mi želimo da se primenjuje zakon i da se poštuje sloboda kretanja, ali da u isto vreme imamo mir i sigurnost za sve“, rekao je Kurti.

Otvaranje mosta, kako navodi, nije usmereno ni protiv koga, već se to radi kako bi se olakšao život građana i transport robe.

„Otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar koje nameravamo nije protiv bilo koga, ali jeste za građane i za robu i kapital, pomaže ljudima sa obe strane Ibra bez obzira na etničku pripadnost, kao i razvoju trgovine, privrede i saradnji. Postoje još tri mosta preko reke Ibar, i ako samo ovaj most ostane zatvoren za automobile, mislimo da to nije u redu“, ocenio je Kurti.

Kurti je ponovio da glavni most treba da bude otvoren i da to neće nikome naštetiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari