Kurti ublažio stav oko mosta na Ibru: Nećemo iznenaditi evropske i američke partnere, ali nećemo dozvoliti odugovlačenje 1foto: Printscreen/Facebook/Albin Kurti/VOA

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za Glas Amerike da, kada je reč o otvaranju maosta na Ibru, Kosovo neće iznenaditi svoje saveznike i partnere, ali i da neće dozvoliti da se to pitanje nepotrebno odugovlači.

Kurti rekao će otvaranje mosta preko reke Ibar biti obavljeno u najkraćem mogućem roku i da je ta odluka u interesu svih građana Kosova.

„Zainteresovani smo za otvaranje mosta na osnovu plana koji smo dogovrili sa našim partnerima, prijateljima, američkim i evropskim saveznicima. Održali smo konsultacije sa srpskom zajednicom na severu i jugu. Održali smo konsultacije sa Albancima i sa severnom opštinom Mitrovica, testirali smo i fizičku i tehničku stabilnost mosta i radimo projekat. I uradićemo to što je pre moguće, ali nećemo iznenaditi naše evropske i američke prijatelje s jedne strane, ali s druge strane, nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje oteže u nedogled. Imamo dobru volju i nameru i verujemo da je otvaranje ovog mosta ispravno i neophodno, korisno za sve“, rekao je Kurti.

Naglasio je da je most na Ibru odavno trebalo da bude trajno otvoren – pre 25 godina, a da u međuvremenu nije trebalo da se donose odluke o njegovom zatvaranju.

„Most preko reke Ibar je trebalo da bude otvoren kada je Kosovo oslobođeno, pre 25 godina. Nije trebalo da bude zatvoren kada je Kosovo postalo nezavisno, pre 16 godina. A trebalo je da bude otvoren pre osam godina na osnovu Briselskog sporazuma i plana implementacije. Ono što želimo da uradimo je slobodno kretanje svih građana, dobara i kapitala sa obe strane reke Ibar, da imamo vladavinu prava koja nikoga ne isključuje i to sama po sebi predstavlja dah demokratske države“, naveo je Kurti.

Kurti ističe da Priština sluša sve savete međunarodnih partnerea i da koordinacija sa njima nikada nije bila na višem nivou.

„Uveren sam da ćemo imati i vladavinu prava i slobodu kretanja na jednoj strani i mir i bezbednost. Otvaranje mosta preko reke Ibar nije usmerena protiv bilo koga. To je za srpsku zajednicu, za Albance, za Srbe, Bošnjake i sve manjine poput Turaka, Egipćana, Aškalija i Roma. Evropa je srušila sve zidove, mi smo u Evropi i moramo da otvorimo i ovaj most“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, komentarišući optužbe da koristi pitanje mosta na Ibru u izborne svrhe, kazao je da plan za otvaranje nema veze sa izbornom kampanjom.

„Nadao sam se da ćemo imati izbore u junu ili julu, onda sam se nadao da ćemo imati izbore na jesen ove godine. Ali, pošto će se izbori održati 9. februara sledeće godine, ne može se reći da to je to u vezi sa predizbornom kampanjom“, naveo je Kurti.

Dodaje da stranka koju predvodi – Samoopredeljenje, ima veću podršku nego 2021. godine.

Govoreći o odnosima sa SAD, Kurti smatra da nije napravljena šteta po te odnose te da veruje da su jači nego što su ranije bili.

„Ne verujem da ima štete po odnose. Istina je da ne ličim na premijere koji su pre mene bili na Kosovu, ali verujem da su odnosi koje gradimo sa Sjedinjenim Američkim Državama jači nego ikad“, kazao je Kurti.


Priznaje da postoje „sporadična neslaganja“ sa SAD, ali naglašava i da Sjedinjene Države imaju mnogo razloga da budu ponosne na Kosovo.

„Saradnja sa SAD se proširila i produbila. Sporadična neslaganja postoje, ali nikada o vrednostima, principima i ciljevima. Ponekad oko strategije, taktike i operacija. Ali, verujem da Sjedinjene Američke Države imaju mnogo razloga da budu ponosne na Republiku Kosovo više nego ikada ranije, a čijem razvoju i izgradnji su doprinele kao niko drugi“, rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike.

Govoreći o nesprovođenju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije postignutog u Briselu i Ohridu, Kurti kaže da je veoma zainteresovan da se dogovori preciznije sprovode, ali da u sredini moraju imati obostrano priznanje.

Prema Kurtijevim rečima, Srbija je ta koja je odustala od primene sporazuma.

„Ne možemo imati plan B, ako se plan A ne sprovodi i nemamo dobru veru strana. Istina je da je prošlo godinu i po dana kako smo u Briselu napravili sporazum, osnovni sporazum uz koji je kasnije priložen i implementacioni aneks iz Ohrida. Sada poštujemo dogovor, spremni smo da ga primenimo, ali ne možemo da imamo partnerstvo u primeni sve dok postoji nepoštovanje s jedne strane. U decembru prošle godine, bivša premijerka Srbije Ana Brnabić, praktično javnim i zvaničnim pismom članicama EU se u ime Srbije povukla iz osnovnog sporazuma“, kazao je Kurti.

Dodaje da to znači da Srbija mora da se vrati sporazumu, da ga poštuje da bi i Kosovo moglo da ga primeni.

„U okviru ovog sporazuma je i 39 prethodnih sporazuma koje su moji prethodnici sklopili u Briselu. Veoma sam zainteresovan, pored toga što sam spreman da ih precizno i posvećeno implementiram u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kojima u srcu mora biti ono što je predsednik Bajden nazvao uzajamnim priznanjem, gde Kosovo priznaje Srbiju jer Srbija priznaje Kosovo“, rekao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari