Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da je 24. oktobra uputio svoje primedbe i kritike specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavu Lajčaku, povodom nacrta Asocijacije koji je Vlada Kosova ranije prihvatila.

Prema Kurtijevim rečima, ove primedbe i kritike ne može da iznosi u javnost zbog poverljivosti, ali kaže da je nacrt napredniji i potpuno drugačiji od ranijih sporazuma.

„Rekli smo da smo saglasni da potpišemo barem osnovni sporazum, aneks implementacije, jedan iz Ohrida, drugi iz Brisela, kao i ovaj nacrt za koji smo prethodno dali komentare, ali pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna stvar, pristao sam da potpišem u kom slučaju je potpis prihvatanje, ali samo kao deo dogovora, gde smo tražili i da Kosovo dobije svoj status i krene u NATO program”.

„Zbog poverljivosti nacrta, ne mogu ni da govorim o mojim primedbama i kritikama, one su veoma važne, preneo sam ih evropskom izaslaniku preko zamenika Besnika Bisljimija 24. oktobra, dva dana pre našeg sastanka u Briselu. Ovo je sasvim drugačiji nacrt, napredniji je, ali to ne znači da smo zadovoljni, pa sam i ja poslao svoje primedbe i kritike“, rekao je on.

Povodom zahteva i protesta Kosovske policije, Kurti je rekao da je Vlada zainteresovana da smanji rizik za ovu kategoriju, ulaganjem u opremu i alate za rad.

On je rekao da će se sastati sa policijom i da će videti kako će dalje postupati, prenosi EO.

„…mi smo zainteresovani da smanjimo rizik za našu policiju, ali se to smanjuje upravo ulaganjem u opreme i alate za rad. Razlika u ulaganjima u pogledu alata za rad i opreme koja smanjuje rizik za našu Policiju, ove godine je 21 puta veća nego pre dve godine”.

„U 2021. godini investicija je bilo manje od pola miliona evra, ove godine je preko 9 miliona evra, mnogo ulažemo u smanjenje rizika za našu Policiju. Nema sumnje da ću se sastati sa njima, kontaktiraću ih i videćemo šta će biti dalje ako imate u vidu da sam u isto vreme već dao svoj stav i tu su i naknade za prekovremeni rad, postoje i naknade za opasnost, ovo će biti kontinuirano ulaganje u našu policiju“, rekao je on novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari