Aljbin Kurti: Srbija veoma agresivna, Zapad da izvrši pritisak na Beograd 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas za Si-En-En da je Srbija „veoma agresivna“ i zatražio od zapadnih partnera da izvrše pritisak na Beograd da ukloni vojne baze koje se nalaze u blizini Kosova.

„Naš severni sused je veoma agresivan. Prvo, ne priznaje našu zemlju, što čini većina država sveta. Vodi hibridni rat, organizuje vojne vežbe na našoj granici i ima više od 40 vojnih baza na granici sa Kosovom. Tražimo od zapadnih partnera da izvrše pritisak na Beogarda da ih ukloni“, rekao je Kurti u razgovoru sa Kristijan Amanpur.

On je kazao da je Srbija politički slična sa Rusijom, jer ni de fakto ni de jure ne priznaju susede, već žele ekspanziju.

„Kremlj i Beograd istorijski i operaciono imitiraju jedni druge, zbog čega smo smo veoma zabrinuti“, naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Povodom održavanja Samita NATO on je istakao da bez Alijanse i bez bombardovanja srpskih policijskih snaga i vojske ne bi bilo moguće „oslobođenje Kosova“, ocenivši da je Slobodan Milošević želeo Kosovo bez Albanaca i gledao na Kosovo „kao na teritroriju bez ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari