Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovsko specijalno tužilaštvo odobrilo je početkom ovog meseca zahtev da se aktuelni premijer Aljbin Kurti sasluša kao svedok u slučaju Srbina D.M. koji se tereti za navodni ratni zločin. Kurti danas kaže da će se, ukoliko ga Sud pozove – tom pozivu i odazvati, prenosi KoSSev.

Srbin D.M. uhapšen  je 21. juna u Kišnici nadomak Gračanice, pod optužbama za navodni ratni zločin.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova precizirao je nakon hapšenja da se D.M. sumnjiči da je navodno, u svojstvu čuvara u zatvoru u Lipljanu u periodu od 1998. do 1999. godine „vršio torturu i nehumano nasilje nad zatvorenicima Albancima, u saradnji sa drugim licima“.

Advokat uhapšenog D.M. iz Gračanice, Dejan Vasić, uz navode da je kosovski premijer Aljbin Kurti bio pritvoren baš u vreme kada je D.M. radio u okružnom zatvoru u Prištini, te da mu je njegov branjenik tada „pravio društvo u ćeliji, donosio knjige…“ – predao je 10. avgusta molbu za svedočenje kosovskog premijera u ovom slučaju.

„Pravio mu je društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita i sa njim provodio puno vremena u razgovorima… Nadam se da ćemo na ovaj način otkloniti sumnju i dokazati da D.M. nije baš ništa loše uradio kada je bio zaposlen u Okružnom zatvoru u Prištini. Mislim da će se Kurti toga setiti i to reći“, kazao je Vasić uoči podnošenja molbe.

Tužilaštvo je, potvrdio je Vasić, ovog meseca i prihvatilo njegovu molbu, a da li će se i pojaviti ukoliko od Suda dobije zvaničan poziv – upitan je danas Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Podsetivši da je mnogo puta bio po zatvorima i sudovima, na kraju je odgovorio da će se pozivu, ukoliko ga dobije – odazvati i to u svojstvu koji odredi Sud.

„Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i sudovima. Nije da imam nekakvu nostalgiju da idem opet, ali ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići u tom svojstvu u kojem mi Sud kaže da treba“, kazao je danas Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari