Ambasada SAD: Kod Trampa će ići predstavnik Sarajeva 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Da Milorad Dodik nije dobio zvanični poziv za inauguraciju novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa tvrde predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Jer bi, kako kažu, oni o tome izvesno bili obavešteni i sigurno bi u tom slučaju izdali vizu za to putovanje predsedniku bosansko-hercegovačkog entiteta. Kako su ranije preneli mediji, iz ambasade SAD u BiH je rečeno je da će na inauguraciju Trampa biti pozvan ambasador BiH u SAD, kao zvanični predstavnik te zemlje. Tvrdnje predstavnika američke ambasade potvrđuje i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. On kaže da predsednik RS Milorad Dodik nije dobio zvaničan poziv iz SAD da prisustvuje Trampovoj inauguraciji.

Dodik pak, tvrdi da je dobio poziv i da će prisustvovati događaju ako mu „odlazeća“ vašingtonska administracija ne ospori vizu. On je za RTRS rekao i mu je američka ambasada u BiH odbila zahtev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH. Dodik tvrdi da je od ljudi iz Trampovog izbornog štaba dobio pozivnicu i odbacuje navode da je taj poziv platio 10.000 dolara, kao i da ga akreditacije za događaj čekaju u Vašingtonu.

Milorad Dodik je juče ponovo bio u ambasadi SAD, a mediji javljaju da je podneo zahtev za običnu vizu. O prethodnoj poseti on je obavestio medije izjavivši da mu je odbijena diplomatska viza. Nedugo zatim juče, američka ambasada u Sarajevu je objavila saopštenje za javnost u kojem piše da su američki predstavnici tražili od Dodika da poštuje teritorijalni integritet BiH. „Kao znak kontinuiranog opredjeljenja SAD za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamenik pomoćnika državnog sekretara Hot Ji i ambasadorica Morin Kormak razgovarali su sa predsednikom RS da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navode iz američke ambasade u BiH.

Tako, naglašava se očekivanje da će nadležne institucije rešavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH iskazujući podršku zakonskim procesima koji su inicirale te institucije. „Apelovali smo na gospodina Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje“, piše u jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u BiH.

Sadik Ahmetović, potpredsednik Stranke demokratske akcije i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističe za Danas da su vlasti SAD ovim potezom poslale jasnu poruku Miloradu Dodiku.

– SAD su tvorci Dejtonskog mirovnog ugovora i s tim u vezi i najviše zainteresovani da on bude potpuno proveden u svim aspektima. Jedan deo svoje političke karijere je i sam Dodika bio deo rešenja i sa njim su napravljeni veliki pomaci u BiH. To je period njegove prve Vlade. Nakon toga on je u potpunosti promenio politiku iz leve opcije prešao potpuno ekstremno desno i poslednjih godina svojim postupcima krši odredbe Dejtona, što svakako zaustavlja pozitivne procese u državi. Vrhunac svega je provedeni referendum i najave novih koji prete miru ne samo u BiH nego i u regionu. Ja ne znam ima li to veze sa dobijanjem vize ili nema, ali su mu vlasti SAD poslale jasnu poruku – zaključuje Ahmetović za naš list.

Upitan da li je odbijanje američke ambasade da izda diplomatsku vizu Dodiku, predstavlja potez ko odražava i mišljenje Donalda Trampa, Ahmetović kaže da Amerika svoju spoljnu politiku ne dovodi u pitanje, odnosno da Tramp može biti samo jasniji i nedvosmisleniji nego njegovi prethodnici, kada je o BiH reč.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari