Ambasada SAD poručila Prištini: Duboko smo razočarani, prekinite sve jednostrane akcije 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nekoordinisane akcije kosovske vlade dovode građane Kosova i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera – oglasili su se večeras iz američke ambasade u Prištini.

Tvrde da je Vlada SAD-a „duboko razočarana“ jednostranim, nekoordinisanim akcijama koje je kosovska vlada danas preduzela protiv filijala srpskih pošta na Severu Kosova.

Pozvali su Prištinu da prekine sve dalje jednostrane akcije, te da se, kako su kazali, vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz podršku EU kako bi se rešila pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije, prenosi KoSSev.

EU: Kosovska vlada da preispita svoju odluku

Ovo je druga reakcija međunarodne zajednice povodom današnje akcije, a nakon što se prethodno oglasila EU u sličnom, ali blažem tonu.

Oni su pozvali kosovsku vladu da preispita svoju odluku, navodeći takođe da je zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije jednostran i nekoordinisan potez, kao i kršenje dogovora o telekominikacijama jer su se strane još 2015. godine dogovorile da se o poštanskim uslugama razgovara u „kasnijoj fazi“.

Saopštenje EU je iz ugla srpskog predsednika „sramotno i bezobrazno“:

„Zato što nas pozivaju da ponovo o Kurtijevim jednostranim potezima, inače, protivpravnim, idemo da razgovaramo“,poručio je večeras Vučić.

Današnju akciju vidi kao pokušaj izazivanja ratnog sukoba, od strane kosovskoog premijera „uz podršku pojedinih zapadnih sila“.

U sinhronoj akciji kosovskih organa, pripadnici Kosovske policije ušli su danas u 14 časova istovremeno u svih 9 objekata Pošte Srbije na Severu Kosova. To su učinili, kako su potvrdili iz policije, na osnovu zahteva Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

Plombirane su tri pošte u Kosovskoj Mitrovici, dve u zvečanskoj opštini, jedna u Zubinom Potoku i tri u opštini Leposavić.

Sa izuzetkom performansa bacanja belih koverti Srpske demokratije, i kratkog privođenja, odnosno kažnjavanja dve osobe u Lešku, koje su se usprotivile ovoj akciji Kosovske policije, drugih incidenata nije bilo.

Radnicima koji su se zatekli u objektima, dozvoljeno je da iznesu svoje lične stvari, dok je KP zaplenila dokumentaciju Pošte Srbije. Nije poznato da li je ovog puta zaplenjen i novac, kao što je to učinjeno pre nepuna tri meseca kada su u sličnoj akciji zatvorene sve finansijske institucije Srbije.

Srpska lista, Kancelarija za KiM, ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije i v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Anđelković, teškim rečima optužili su kosovskog premijera Aljbina Kurtija za progon Srba. Sa druge strane, i oni su današnju akciju Prištine definisali kao kršenje Briselskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari