Ambasador Gori: Za Italiju veoma važno formiranje ZSO, kritični smo prema jednostranim potezima Prištine 1Foto:(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori u intervjuu za RTS istakao je da je Rimu veoma važno formiranje ZSO koja je, kako podvlači, ključni element budućnosti Kosova, dijaloga Beograda i Prištine i davno istekla obaveza i dodaje da Italija doprinosi regionalnoj stabilnost kako učešćem u misiji Kfor na Kosovu, tako i Eufor u Bosni i Hercegovini.

Italija je svoj stav u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope izrazila, pored Nemačke i Francuske, uslovljavanjem formiranjem ZSO, a Gori navodi da bi zaista voleli da vide da je obaveza koju je Priština preuzela davno u okviru dijaloga konačno ispunjena.

„Za nas je formiranje ZSO zaista veoma važno, to je ključni element budućnosti Kosova, ključni element dijaloga Beograda i Prištine i davno istekla obaveza i mi bismo zaista voleli da vidimo da je konačno i ispunjena. Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini je postojeći instrument, jedini mehanizam za posredovanje između dve strane“, kazao je Gori.

Navodeći da dijalog trenutno nije na nivou na kojem bi voleli da jeste, Gori navodi da bi morali da se dodatno angažuju na dijalogu.

„Mi smo veoma kritični prema jednostranim potezima, akcijama koje je Priština preduzela, uvereni smo da moramo da delamo u okviru dijaloga, mislim na obe strane, i mora se ispunjavati ono što je dogovoreno. Moramo da insistiramo i da obnovimo naše angažovanje da utičemo na Prištinu da bude konstruktivna u dijalogu, jer, kao što sam rekao, dijalog nema alternativu“, naglašava.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici za koju je Italija u Generalnoj skupštini UN glasala „za“, Gori kaže da je posle glasanja važno da se radi na saradnji i dijalogu.

„Za nas je regionalna stabilnost i pomirenje u regionu ključ za budućnost Zapadnog Balkana, zato se zaista nadam da ćemo svi imati priliku za odgovorni pristup i način na koji posmatramo budućnost regiona. Italija, kao što znate, doprinosi regionalnoj stabilnosti ne samo prisustvom na Kosovu kroz Kfor, gde je veoma značajan italijanski kontingent, mi smo takođe deo Eufora u BiH“, navodi.

Dodaje da su veoma angažovani u doprinosu regionalnoj stabilnosti te da se nadaju da će svi uključeni akteri imati konstruktivnu ulogu u naredim nedeljama.

Govoreći o odnosima Italije i Srbije, ambasador kaže da se zasnivaju na političkom dijalogu, ekonomskoj saradnji, regionalnoj stabilnosti i evropskoj perspektivi Srbije.

Kaže da je godina u kojoj Beograd i Rim obeležavaju 145. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih veza i 15 godina od potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu, veoma važna u produbljivanju bilateralne saradnje.

„Srbiju i Italiju čvrsto veže i bogata kulturna saradnja“, kaže Gori uoči 2. juna, koji Italija slavi kao svoj nacionalni dan.

Dodaje da se odnosi razvijaju u poslednjoj godini i podseća da su organizovana dva poslovna foruma Italije i Srbije, prvi u Beogradu prošlog marta i u Trstu prošle nedelje.

„Srbija je jedina zemlja s kojom je Italija organizovala dva poslovna foruma u jednoj godini, što je takođe potvrda naših dobrih ekonomskih odnosa. Radimo i na obnovi našeg institucionalnog prisustva u Beogradu, jer tokom prošle godine najvažnije italijanske finansijske institucije otvorile su kancelarije u Beogradu, kako bi radili na razvoju naše ekonomske saradnje. Beograd je za Italiju prvi grad van Evropske unije, u kom je italijanski sistem do te mere razvijen“, navodi.

Na pitanje o evrointegracijama regiona Zapadnog Balkana i proširenju EU, Gori kaže da razume frustraciju u Srbiji kada je reč o procesu proširenja.

„Potpuno razumem razočaranje koje postoji i u ovoj zemlji i u regionu, kada je reč o političkom procesu, koji je zaglavljen poslednjih godina, tako da sada moramo da ga reaktiviramo. Postoji novi momentum u EU, kada je reč o proširenju. Prvi put u mnogo godina proces proširenja se na agendu EU vratio kao prioritet, postoji plan rasta od šest milijardi dolara, što je veoma važno. Italiji je, kada je reč o Srbiji, važno da otvori klaster 3 što je pre moguće“, navodi.

Ističe da Italija veruje da bi proces proširenja na Zapadni Balkan trebalo da bude prioritet.

„Za nas je važno da počnemo sa proširenjem od Zapadnog Balkana. U isto vreme, novi politički scenario u Evropi je takav da je proširenje na Ukrajinu veoma važan element politike koju EU razvija, ali za italijanski pristup, proširenje na Zapadni Balkan je prioritet“, dodaje.

Govoreći o izborima koji se očekuju u Evropskom parlamentu, Gori kaže da je ovo veoma važan trenutak za demokratiju u Evropi, momenat kada se obnavlja političko rukovodstvo EU, komisija, parlament.

„Veoma važan trenutak i očekujemo, iskreno, novu Komisiju, novi parlament, angažovani smo u nastojanju da učinimo da EU igra važniju ulogu u međunarodnoj areni u veoma kompleksnom trenutku. Ostajem optimista da EU može da bude aktivnija, takođe i u oblasti industrijske politike, da dostigne veću autonomiju kada je reč o ekonomskim i energetskim politikama, i naravno kada je reč o politici proširenja. Jer EU je sada pozvana da radi paralelno na reformama unutra i proširenju spolja. To je izazov, ali je veoma važno“, kaže.

Upitan da prokomentariše svoju izjavu da Srbiju iz italijanske perspektive vidi kao zapad istoka, Gori kaže da je to način da kažu da su dve zemlje veoma bliske.

„Srbija vidi Italiju kao najbliži zapad, zapad koji joj je blizak kulturološki, mi isto gledamo na istok, ali važno je da se naglasi da je Srbija Evropa, Srbija je deo evropske kulture, evropskog identiteta, evropske istorije, mi verujemo da Srbija može da doprinese evropskoj kulturi i civilizaciji i zato zaista radimo na tome i nadamo se skorom proširenju EU na ovu divnu zemlju“, navodi.

Na pitanje da prokomentariše jubilej italijanske ambasade koja obeležava vek od kada je kraljica Jelena Savojska, crnogorska princeza, naložila njenu izgradnju u Beogradu, Gori ističe da je zgrada u Birčaninovoj zaista kuća prijateljstva Srbije i Italije, jer je to zgrada sagrađena sa namerom da bude italijanska ambasada u Beogradu.

„To je mesto gde se srpske i italijanske delegacije sastaju i gde organizujemo mnoge kulturne događaje, to je mesto gde se razvijaju naše prijateljstvo, saradnja i partnerstvo. Organizovali smo brojne događaje da to proslavimo, u narednim nedeljama to će biti uglavnom muzika, imaćemo koncerte posvećene Pučiniju, jer je ove godine takođe stogodišnjica od Pučinijeve smrti. Usredsredićemo se na muziku, prethodnih nedelja smo se fokusirali na italijansku modu, u rezidenciji smo organizovali modne događaje posvećene Italiji i Srbiji“, ispričao je Gori za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari