Ambasador Hovenijer: Vlada SAD je nepokolebljiva u podršci Kosovu 1Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je večeras da je američka vlada „nepokolebljiva u podršci Kosovu“.

 

On je na manifestaciji obeležavanja 25 godina organizacije „NDI“ na Kosovu rekao da smatra neophodnim da ponovi taj stav SAD, dodajući da je važno da „nema nesporazuma ili pogrešnog tumačenja“ stava te zemlje.

„SAD su 2008. priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. To smo uradili na osnovu čvrstih obaveza kosovskih vlasti da u potpunosti sprovedu Ahtisarijev plan za stvaranje demokratske, multietničke i inkluzivne države. Ovaj stav je nepromenjen i odlučan“, rekao je američki ambasador.

Naveo je da, stoga SAD, ne prihvata kao istinit „bilo kakav pokušaj dovođenja u pitanje statusa Kosova ili njegovih institucija“.

„Ustav Kosova je legitiman i mi smo ponosni na ulogu koju smo odigrali u podršci njegovom razvoju. Kosovske institucije su legitimne, i opet – ponosni smo na našu podršku da pomognemo u uspostavljanju i konsolidaciji ovih institucija, uključujući pomoć NDI i mnogih drugih partnera“, rekao je Hovenijer.

Podsetio je na obećanje koje je Vlada Kosova dala SAD 2008. godine, pre proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Ali želim da ponovim srodnu i ključnu tačku – obećanje Kosova je suverena, nezavisna, demokratska i multietnička država, sa posebnom zaštitom za svoje manjinske zajednice. Ponovo smo ponosni na ulogu koju smo odigrali sa našim partnerima da unapredimo ovu viziju. I mi nastavljamo da pozivamo aktuelnu vladu Kosova da bude posvećeniji partner u radu sa nama i drugim članovima međunarodne zajednice kako bi se ova vizija ostvarila – da Kosovo uživa društvo u kojem svi građani žive u uslovima dostojanstva i bezbednosti – uključujući etničke Srbe građane Kosova“, kazao je on.

Te poruke su u Prištini shvaćene kao odgovor na nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u obraćanju javnosti u vezi sa Kosovom i zahtevima da za povratak na status kvo.

„Želim da ponovim da su SAD podjednako ponosne na način na koji je američki narod, uključujući i NDI, podržao narod Kosova da stvori i održi suverenu, demokratsku državu i napredovao u svojoj neizbežnoj putanji da zauzme svoj mesto u Evropi – uključujući i evropske institucije kao što su EU i NATO“, rekao je Hovenijer.

Dodao je da NDI ponudila oko 40 miliona dolara za podršku programima i aktivnostima na Kosovu za taj period i dodao da je angažovanje te organizacije „imalo veliki uticaj na razvoj demokratije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari