Ambasador Nemačke: Nije vreme za otvaranje mosta na Ibru, postoji rizik od tenzija 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode je danas izjavio da „nije vreme“ za otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici za motorna vozila jer, kako je rekao, postoji rizik od tenzija.

Govoreći za RTK ponovio je stav nemačke države da stanje bezbednosti ne ide u prilog otvaranju tog mosta, iako postoji ranije postignuti dogovor o tome.

„Bili smo veoma jasni prema Vladi Kosova. Naravno, mi imamo iste ciljeve kao i Vlada – da se sprovode svi dosadašnji dogovori. I, postoji još jedna odluka iz ovih sporazuma koja se mora primeniti, a to je postignuti dogovor za otvaranje mosta preko reke Ibar. Ali sada nije vreme, znate, tu postoji rizik od tenzija“, rekao je on.

Ambasador je dodao da su potrebne konsultacije Vlade Kosova i Zapada i da se most na Ibru može otvoriti tek kada se bude procenilo da postoji izvesnost da neće biti tenzija.

 

„Mora da postoji proces, mora biti konsultacija, ali sada nema govora o otvaranju. Ovo smo saopštili Vladi. Jasno mi je da most treba da se otvori, ali je potreban dijalog Vlade i Zapada. Ocena stanja bezbednosti jasno pokazuje da nije vreme za otvaranje mosta. Sve dok smatramo da nije pravi trenutak za otvaranje mosta, moramo ostati pri onome na čemu smo sada“, rekao je on.

Rode se u petak sastao s premijerom Aljbinom Kurtijem s kojim je, po saopštenju Vlade Kosova, razgovarao o bilateralnim odnosima, saradnji Kosova i Nemačke u razvojnim projektima i o „aktuelnim dešavanjima i temama u zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari