Ambasador SAD: Nesuglasice u odnosima Kosova i SAD zbog političkih odluka kosovske vlade 1foto EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džef Hovenijer je danas izjavio da se odnosi Kosova i njegovog glavnog saveznika SAD suočavaju sa nesuglasicama oko političkih odluka aktuelne kosovske vlade i nepoštovanjem saveta američke vlade u odnosu na srpsku zajednice na Kosovu.

Ambasador Hovenier u intervjuu za Glas Amerike kaže da razlike između SAD i vlade premijera Aljbina Kurtija nemaju veze sa pravnom stranom akcija, već sa njihovim duhom i konkretnim posledicama po srpsku zajednicu.

Hovenier je rekao da Sjedinjene Države traže od vlade Kosova da ne deluje jednostrano, već da sarađuje sa Vašingtonom i drugim zapadnim saveznicima.

„Sjedinjene Države su isto toliko posvećene Kosovu, narodu Kosova i državi Kosovo, kao što smo mi uvek bili. Sledeće nedelje ćemo zajedno obeležiti 25 godina od ulaska NATO snaga. Sjedinjene Države su odigrale veoma važnu ulogu, zajedno sa našim partnerima i saveznicima, u okončanju Miloševićeve kampanje etničkog čišćenja, u podršci narodu Kosova koji je zacrtao svoj put, i mi smo veoma ponosni što smo ga podržali na ovaj način“, kazao je on za Glas Amerike.

Dodaje kako nije tajna, nikakva misterija, da su se suočili sa izazovima nekih političkih odluka Kurtijeve vlade.

Neslaganja se tiču najboljeg načina da se ispuni vizija multietničke države, kako najbolje zaštititi manjinske zajednice na Kosovu i kako najbolje odgovoriti na njihove brige, kaže američki ambasador.

„Kada smo podržali nezavisnost Kosova, na koju smo ponosni, uradili smo to na osnovu zajedničke ideje za suverenu, demokratsku i multietničku državu, i godinama smo radili sa kosovskim vlastima na unapređenju ove vizije i mi ćemo to i dalje činiti. Očekivali smo da vlada Kosova blisko sarađuje sa nama kako bi odgovorila na zabrinutost građana Srba (koji žive na Kosovu) jer oni imaju pravo da uživaju uslove života, dostojanstvo i sigurnost kao i svi ostali građani Kosova i kako to da urade u način koji ih poštuje i unapređuje zajedničku viziju suverene, multietničke i demokratske države. To je cilj prema kome se trudimo da radimo zajedno i za to tražimo veću saradnju Vlade“, kazao je Hovenijer.

Podvlači da razlike nisu u pravnoj strani radnji koje preduzima vlada, već u tome kako se zakon sprovodi.

„Želim da to ilustrujem sa dva primera. Po pitanju eksproprijacije niko ne spori da vlada ima ovlašćenja da ekspropriše zemljište. Ali u svim demokratskim društvima, eksproprijacija zemljišta – uzimanje zemlje zbog potrebe vlade za tim zemljištem, uprkos protivljenju vlasnika, je nešto što se radi kao poslednje sredstvo, nešto što se radi u ekstremnim okolnostima. Kada se tako nešto desi u severnom delu Kosova, gde su tenzije već visoke i gde građani sumnjaju da li vlast zaista deluje u njihovom interesu, mora se uzeti u obzir osetljivost zajednice. Potrebni su maksimalni napori u komunikaciji i potpuni angažman sa zajednicom u obliku koji ne ostavlja prostora za nesporazume, sa pažnjom na svaki detalj“, kazao je američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari