Ambasador SAD: Podržavamo Kosovo da zauzme mesto koje mu pripada u porodici evropskih država 1Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer je večeras izjavio da SAD podržavaju Kosovo da zauzme mesto koje mu pripada u porodici evropskih država, ali je za ova dostignuća, prema njegovim rečima, potreban napredak u dijalogu.

 

„Apsolutno verujemo da je ovo sudbina Kosova i mi ćemo u potpunosti i sa entuzijazmom podržati njegovo unapređenje u evropskim institucijama kao što su Evropska unija, Savet Evrope i evroatlantske institucije, kao drugačiji odnos prema NATO-u i na kraju, mi hoćemo da Kosovo vidimo kao članicu NATO-a“, kazao je Hovenijer u intervju za televiziju Klan Kosova.

Prema njemu da bi se to moglo ostvariti potreban je napredak u dijalogu koji vodi EU.

„Ovo je način da se ovaj cilj unapredi. I za ove stvari sa ovom vladom, ponekad smo imali neke razlike, ne oko toga šta želimo da postignemo, već zbog neke taktike ili pristupa da to postignemo“, rekao je američki ambasador.

Kazao je da je američka vlada zabrinuta kada vlada Kosova odluči da preduzme jednostrane akcije „na neki način da uspostavi suverenitet tamo gde Kosovo ima suverenitet“.

„Tako je američka vlada dala nekoliko izjava da smo zabrinuti kada vlada Kosova odluči da preduzme jednostrane akcije, na neki način da uspostavi suverenitet tamo gde Kosovo ima suverenitet, ali ipak, na način za koji smatramo da treba da se uradi kroz koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, kroz konsultacije sa pogođenim zajednicama“, dodao je Hovenijer.

Pomenuo je i primer pravilnik Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju i dodao da SAD ne osporavamo ovlašćenja i odgovornost Centralne banke da upravlja finansijskim sektorom na celoj teritoriji Kosova i naravno to uključuje sever Kosova, koji je deo teritorije suverenog i nezavisnog Kosova.

„Znamo tačno gde je granica: severno je od reke Ibar“, rekao je Hovenijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari