Predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović najavili su da će Podgorica, ali i Skoplje uskoro dobiti nove ambasadore u Beogradu. Kao što je poznato, Vlada Srbije uskratila je u oktobru prošle godine gostoprimstvo prethodnim ambasadorima tih zemalja pošto su one priznale nezavisnost Kosova.

„Očekujemo da će se iz Crne Gore ubrzo dostaviti predlog za imenovanje ambasadora. Uvereni smo da će on ići u proceduri koja je primerena odnosima dve države i da će se brzo dobiti agreman predsednika Srbije“, rekao je Vujanović posle razgovora sa Tadićem, na marginama energetskog samita u Sofiji.

Predsednik Tadić izjavio je da ne postoje nikakve prepreke da ambasador Crne Gore, kada bude predložen, dobije agreman, kao što ga je juče dobio i makedonski ambasador.

Predsednici Srbije i Crne Gore ocenili su da, i pored neslaganja po pitanju Kosova i Metohije, dve države treba da tragaju za mogućnostima produbljivanja saradnje u interesu njihovih građana i ekonomija.

„Postoje tačke oko kojih nemamo istovetno mišljenje, pre svega pitanje Kosova i Metohije. Priznavanje Kosova od strane Crne Gore bilo je bolan trenutak za Srbiju, ali to ne znači da ne treba da tragamo za mogućnostima zajedničkog života i rešavanjem pitanja koja se tiču elementarnih interesa građana Srbije i Crne Gore“, rekao je predsednik Tadić. „Odnosi među ljudima su ono o čemu treba da brinemo kao predsednici država, o tome treba da brinu i vlade i kada je u pitanju školovanje, lečenje i prirodne i rođačke veze koje postoje većstotinama godina“, istakao je Tadić.

Predsednik Crne Gore najavio je da će, na poziv predsednika Tadića, 18. maja posetiti Beograd. „To će biti prilika da se iskaže zajedničko ohrabrenje uzjamnim dobrim odnosima“, rekao je Vujanović. Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Crne Gore nesumnjivo imaju progresivan trend, što dokazuje i efikasna saradnja na nivou ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari