Ambasadori Hil i Žiofre ocenili da Srbija ide na Zapad 1Foto FoNet: Milica Vučković

Srbija ide ka Zapadu, a Evropska unija (EU) shvata važnost proširenja svog članstva na zemlje Zapadnog Balkana, poručili su danas ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Srbiji, Kristofer Hil i Emanuele Žiofre.

Na debati „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“ Hil je rekao da „nema sumnje“ da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv tog puta.

„Ipak, verujem da Srbija može da krene pravim putem“, kazao je Hil.A

Američki ambasador je primetio da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.

Hil je dodao i da je svestan toga da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju simpatije Srba prema Rusiji i frustriranost Zapadom.

On je istakao i da je Srbija važna zemlja u regionu, kao najmljogoljudnija i najveća.

„Za Sjedinjene Američke Države važan je direktan razgovor i dijalog svih zemalja iz vašeg regiona“. poručio je Hil.

Žiofre je istakao i da je EU žrtva brojnih dezinformacija u vezi sa najavljenim iskopavanjem litijuma u Srbiji i poručio da rudarenje nije uslov za članstvo u EU.

On je dodao da se u 10 zemalja EU radi na projektima litijuma.

Kao jednu od dezinformacija Žiofre je naveo i to da je EU zbog litijuma zaboravila i na vladavinu prava u Srbiji.

Žiofre je poručio i da je Evropska unija svesna da mora da integriše nove članice, a među njima i zemlje Zapadnog Balkana.

„Veliki broj građana EU smatra da je Zapadni Balkan spreman na to“, kazao je Žiofre i dodao da EU sada treba da se adaptira na nove članove u budućnosti.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević je podsetila da kao datum za članstvo Srbije u EU figurira 2030. godina.

Ona je istakla da je Vlada Srbije danas usvojila Predlog zakona o politici kohezije, koji bi trebalo uskoro da se nađe i u parlamentu.

„Ovaj zakon nas priprema za vreme kada Srbija bude mogla da koristi sve evropske fondove“, objasnila je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari