Ambasadorka SAD: Članstvo Kosova u Partnerstvu za mir zavisi od napretka u dijalogu sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

SAD žele da Kosovo postane deo programa NATO-a Partnerstvo za mir, ali Priština prvo mora da napreduje u dijalogu sa Srbijom pod okriljem Evropske unije (EU), izjavila je danas američka ambasadorka pri NATO-u Džulijen Smit (Julianne Smith).

„Zadovoljni smo što vidimo veliko interesovanje Kosova da se pridruži Partnerstvu za mir. Ali mislim da su naši prijatelji na Kosovu jasno i glasno čuli naše pozive. Želimo da nastave da ulažu u dijalog koji vodi Evropska unija“, rekla je Smit novinarima uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Dodala je da takvo opredeljenje snažno podržavaju saveznici u NATO-u i EU, prenosi program Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

„U ovom trenutku je naš fokus na povećanju stabilnosti u regionu i zato tražimo napredak u dijalogu koji vodi EU“, navela je Smit.

Partnerstvo za mir je program NATO-a koji ima za cilj izgradnju poverenja između članica zapadne alijanse i drugih država u Evropi, a služi i kao put za zemlje koje žele da uđu u zapadni vojni savez.

Kosovo godinama izražava interesovanje da postane deo Partnerstva za mir, a teži i članstvu u NATO-u. Odluke u NATO-u, uključujući one o prijemu zemalja u program Partnerstvo za mir, jednoglasno donose sve zemlje članice, među kojima su i četiri države koje ne priznaju nezavisnost Kosova. NATO je na Kosovu prisutan preko misije KFOR koju predvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari