Američka senatorka o sukobu na severu Kosova: Vučić i Kurti da se odmah vrate dijalogu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Američka senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen), članica Spoljnopolitičkog odbora Senata, osudila je nedeljni napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju i izrazila žaljenje što lideri Srbije i Kosova i dalje ne pokazuju spremnost da traže trajno rešenje.

„Ne smemo da dozvolimo da još nevinih života plati cenu političke paralize. Pozivam obojicu lidera (Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija) da rade zajedno sa SAD i Evropskom unijom na tome da prioritet budu diplomatski napori kako bi se izbeglo dalje nasilje i da se odmah vrate dijalogu“, navela je Šahin za Glas Amerike.

Šahin, senatorka Demokratske stranke iz savezne države Nju Hempšir, predsedavajuća Pododbora Spoljnopolitičkog odbora Senata za Evropu, navela je u pisanom odgovoru da „tragedija koja se desila u nedelju ukazuje na realnu opasnost od nečinjenja“.

„Iako pozdravljam poteze preduzete ranije ove godine, kada su obe zemlje pristale na plan koji bi pomogao da se osigura mir u regionu i ojačaju perspektive za članstvo u Evropskoj uniji, sa žaljenjem konstatujem da predsednik Vučić i premijer Kurti i dalje odbijaju da pokažu spremnost da traže trajno rešenje“, ocenila je Šahin.

Šahin koja je poslednji put posetila Zapadni Balkan u aprilu 2022. godine, kao članica delegacije Senata, kazala je da „najoštrije osuđuje brutalni napad na kosovsku policiju do kojeg je došlo prošlog vikenda“ i da „odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde“.

„Saosećam se sa porodicom Afrima Bunjakua, policijskog narednika koji je izgubio život u bezumnom činu nasilja, kada su povređena još trojica policajaca“, dodala je Šahin povodom napada naoružane grupe kosovskih Srba na policiju Kosova, 24. septembra na području sela Banjska.

Tokom razmene vatre, kosovska policija je ubila četvoricu napadača. Kurti je za napad optužio „kriminalce koje politički i finansijski podržava“ Beograd, dok je Vučić označio premijera Kosova kao najodogovornijeg za nasilje.

Šahin je prethodnih meseci često govorila o potrebi da se spreči eskalacija nasilja na Kosovu. Krajem juna je, sa drugim predstavnicima obe američke vodeće partije, uputila pismo administraciji predsednika Džozefa Bajdena sa zahtevom da jedan od prioriteta bude sva lošije stanje bezbednosti između Kosova i Srbije.

Na zahtev Šahin, Spoljnopolitički odbor Senata je u maju ove godine održao sednicu o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari