Za razliku od vodećih američkih nacionalnih listova, koji su u ponedeljničkim izdanjima izdvojili zapažen prostor analizama o mogućem političkom raspletu posle izbornog Đurđevdana u Srbiji, u prvim reakcijama nadležnih u Vašingtonu čula se ovdašnja uobičajena parola o principu da se „ne komentarišu izborni rezultati u drugim zemljama“. Posle toga, razastrta je dolazila uobičajena mantra o „partnerstvu i prijateljskim odnosima SAD i Srbije“ – uz podsećanje na nedavnu prigodnu izjavu Hilari Klinton da naše dve zemlje imaju „dugu istoriju prijateljstva i saradnje, zasnovane na obostranom interesu i poštovanju“.

„Mi stojimo uz Srbiju u tekućem procesu integracije u Evropsku uniju i nastavićemo da podržavamo progres na tom putu – dok taj cilj ne postane realnost“, rekla je tom prilikom šefica američke diplomatije, najavljujući nastavak uhodane strategije Vašingtona, po sistemu „čekati i videti“ šta se posle majskih izbora može na tom terenu dalje očekivati od Beograda.

Tu februarsku poruku Beogradu Klintonova je tad kompletirala uveravanjima da će američka strana nastaviti da radi na „jačanju međusobnih odnosa i produbljivanju dalje saradnje sa Srbijom u promociji stabilnosti i prosperiteta u regionu i širom sveta“. A, sa američke strane to je značilo, prevedeno na razumljiviji srpski jezik: prihvatanje zvaničnog Beograda postojećih realnosti oko situacije sa Kosovom, intenziviranje našeg započetog uključivanja u međunarodne operacije NATO, kao i jačanje dosad ostvarene saradnje sa američkom Nacionalnom gardom i agencijama za borbu protiv međunarodnog narko-kriminala.

Na tu temu i u istom stilu oglasio se juče i predstavnik za štampu Stejt departmenta Mark Toner. Sa pratećim obrazloženjem da je za dalje konkretnije izjašnjavanje preporučljivo strpiti se ne samo do predsedničkog plej-ofa Tadića i Nikolića (20. maja), nego, po svemu sudeći, još i duže – dok se ne bude sagledao ishod već započetih koalicionih manevrisanja i pozicioniranja glavnih partija na političkoj sceni Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari