Američki ambasador: Zajednica opština sa srpskom većinom se mora osnovati, ali u skladu sa Ustavom Kosova 1Kosovska Mitrovica Foto: Kancelarija za KiM

Asocijacija Zajednica opština sa srpskom većinom se mora osnovati, ali samo u skladu sa Ustavom Kosova, izjavio je večeras ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenije.

„Najvažnije, mislim da je moj kolega, zamenik pomoćnika državnog sekretara (Gabrijel) Eskobar, to javno rekao, kao što sam i ja rekao, i ovo nije promena politike, već Asocijacija mora da se uradi na način da poštuje Ustav Kosova. To mora biti urađeno na način koji ne utiče negativno na ustavni poredak, smatramo da odluka Ustavnog suda daje odgovarajući okvir da se krene dalje u sprovođenju ove obaveze“, rekao je Hovenijer za prištinsku televiziju ATV.

Rekao je da niko ne želi stvaranje druge Republike Srpske.

„Postoji mnogo načina da se stvori ovaj entitet, da se vidi realizacija ovog opređeljenja, koji su u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ni SAD ni naši zapadnoevropski partneri nemaju interes da vide nešto poput druge Republike Srpske ili nečega što bi narušilo ustavni poredak ili uticalo na dobro funkcionisanje kosovske vlade“, dodao je Hovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari