Amerika nije ni za ni protiv Vučića 1Foto: Twitter/@predsednikrs

Sjedinjene Američke Države neće ni sprečavati ni omogućavati promenu režima u Srbiji.

To smatraju sagovornici portala Danasa, komentarišući motiv predsednika Narodne stranke i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Vuka Jeremića koji je pred put u Vašington najavio da tamo ide kako bi „pojasnio stav saveza o stanju u Srbiji“ i „otklonio opasnost“ da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji.

Kako ističu analitičari sa kojima smo razgovarali, Srbija se u poslednje dve decenije pomerila na periferiju američkih interesa, zbog čega ključno pitanje nije ko čini vlast, već koliko su otvoreni za saradnju.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, naglašava da mi nismo u fokusu Vašingtona i da je zbog toga iluzorno govoriti o sprečavanju promene vlasti.

„Kada Amerika ima ozbiljnu nameru da utiče na izborne procese u nekoj zemlji, taj uticaj se oseti. Uzmite za primer 5. oktobar ili ako želite svežiji slučaj, promenu vlasti u Makedoniji. Intervencije tog intenziteta nisu prisutne u Srbiji“, navodi Anđelković.

Prema njegovim rečima, američka administracija nije zauzela homogen stav povodom vlasti Aleksandra Vučića.

„U ovom trenutku, Amerika ima toliko drugih frontova na kojima mora da angažuje resurse, da mi stvarno nismo u fokusu“, ističe Anđelković.

Igor Novaković, iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond, naglašava da nije primetio da SAD podržavali bilo sadašnju, bilo prošle vlasti u Srbiji.

„Administraciji Sjedinjenih Američkih Država nije od značaja koja politička opcija je na vlasti u Srbiji, dok god je ona kooperativna spram zahteva koji mogu da dođu iz Vašingtona“, smatra Novaković, apostrofirajući Kosovo kao otvoreno pitanje od primarnog značaja kada su odnosi dve zemlje u pitanju.

Kako ističe, upliv Amerike, ili bilo koje druge svetske sile, na izbor vlasti, iscrpljuje se javnim komentarima o poželjnim, ili manje poželjnim strankama.

„Sam izbor je u rukama građana Srbije, oni se u to ne mešaju. Teorijski, strani učesnici, i sa Istoka i sa Zapada, mogu da izraze preferencije oko učesnika u formiranju vlade, ali ne više od toga“, ubeđen  je Novaković.

Podsetimo, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke je pre dva dana najavio put u Sjedinjene Američke Države, a kao jedan od ciljeva posete naveo je da se otkloni opasnost da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

On je na konferenciji za medije istakao da su predstavnici Saveza za Srbiju razgovarali sa američkom administracijom i da su razumeli da SAD neće menjati svoj stav o Kosovu i o tome da nisu saglasni sa bojkotom institucija ili izbora.

„To su dve teške tačke za Savez za Srbiju, s obzirom da je pozicija Saveza po ta dva pitanja potpuno suprotna stavovima američke administracije,” rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari