Amerika pritisla Vulina kao najslabiju kariku: Ako je samo saradnja s Moskvom problem - šta čeka lidera SPS? 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Iako američko Ministarstvo finansija uz povezanost sa Rusijom sumnja da je šef BIA Aleksandar Vulin umešan i u trgovinu oružjem, kriminal i korupciju, vlast u Srbiji je odmah istakla da je glavni razlog uvođenja sankcija prvom čoveku srpske službe bliskost sa Moskvom.

Od predsednika države, Aleksandar Vučića, smo čuli da mu je jasno rečeno ili će da uvede sankcije Rusiji ili će Vulin biti stavljen pod sankcije.

Ako je to tačno, Vučić se, čini se odlučio da Vulina pusti niz vodu i dopusti da bude sankcionisan, a da nije najavio promenu politike Srbije prema Moskvi.

Osim Vulina, još jedan Vučićev koalicioni partner ne krije svoju bliskost sa Moskvom, čak se hvali da je u stalnoj vezi sa ruskim šefom dipomatije Seregejom Lavrovim.

A Lavrov nedavno najavljuje i da se radi na njegovom odlasku u Moskvu. To je Ivica Dačić, lider SPS i ministra spoljnih poslova, koji je devedesetih i sam, kako kaže bio pod sankcijama Amerike.

Ukoliko je Vulin kažnjen zbog saradnje sa Rusijom koja joj omogućava loš uticaj u regionu, može li i Dačić očekivati isto.

Dok nam Dačić ne odgovara na ovo pitanje, Aleksandar Olenik, samostalni poslanik izabran na listi Vojvođani, za Danas kaže da je sa Dačićem situacija potpuno drugačija od ove sa Vulinom.

– On za razliku od Vulina ima stabilno biračko telo i organizovanu partiju. I ono što je jako bitno, predsednik Vučić i njegov režim zavise od njegovih glasova. Ta zavisnost je još veća, kako je opala podrška Vučiću nakon protesta i masovnih ubistava. Tada je Dačićeva uloga postala još bitnija u očuvanju vlasti ovog režima – objašnjava on.

Kako dodaje, jako je bitno i to što Dačić, baš iz tih razloga, pruža otpor ulasku u Vučićev pokret čime remeti Vučićeve medijsko propagandne planove.

– Ako to imamo na umu, kao i to da Amerika i dalje očekuje da Vučić ispuni ono što je obećano još kad je došao na vlast, malo je verovatno da će sad pokušavati da ga oslabe toliko da ne može da uradi to što hoće. Amerika ga je prosto upozorila i time što je odabrala najslabiju kariku koju će da pritisne, a to je upravo Vulin zbog njegove veze sa organizovanom međunarnomom trgovinom narkotika i međunarodnom korupcijom. Ali ne toliko da umanji mogućnost Vučića da odlučuje i isporuči ono što se očekuje i ono što je usmeno prihvatio a to je sporazum o Kosovu – navodi Olenik.

Prema njegovom sudu, Dačić još nije došao na red jer svaki poltički manevar koji bi Dačiću umanjuo snagu ili ga udaljio od Vučića umanjuje Vučićevu snagu da uradi ono što treba.

Slično misli i Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koji za Danas kaže da može biti da će i Dačić dobiti neku vrstu packe zbog saradnje sa Rusijom, jer je inters SAD da odseče ruski uticaj na Baklanu, naročito od početka zbog rata u Ukrajini, a iza granica tog ukrajinskog fronta, što područje Balkana jeste.

– S tim što bi možda bilo kontraproduktivno da se Dačiću uvede takva vrsta sankcija jer bi on mogao da poentira na tome. Vulin i njegova partija su ipak marginalan politički akter i znamo da oni neće samostalno izlaziti na izgbore i graditi samostalan brend ili neku vrstu popularnosti na ovim sankcijama pogotovo jer su spakovane sa optužbama za kriminal i slično. U slučaju Dačića, kada biste mu uveli sankcije lako bi mogao da poentira. I kaže da se protivi uvođenju sankcija Rusiji, udaljavanju Srbije od Rusije i tako napravi neku vrstu distance između sebi SAD, pa preuzme neke glasače SNS koji bi bili nezadovoljni nekim eventualnim budućim lomom na relaciji Beograd i Moskva – ukazuje on.

Kako zaključuje, ukoliko postoji namera „kažnjavanja“ Dačića zahtevaće osetljiviji pristup neko u slučaju Vulina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari