AMFILOHIJE: Gračanica, Gazimestan – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, poručio je juče na Gazimestanu da se „nada u Boga da će 618. Vidovdan biti temelj ili nastavak pobede pravde, na prvom mestu u ljudskim srcima, i da će na Kosovu i Metohiji ponovo zavladati mir, ljubav prema svima, sreća i napredak“.

AMFILOHIJE: Gračanica, Gazimestan – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, poručio je juče na Gazimestanu da se „nada u Boga da će 618. Vidovdan biti temelj ili nastavak pobede pravde, na prvom mestu u ljudskim srcima, i da će na Kosovu i Metohiji ponovo zavladati mir, ljubav prema svima, sreća i napredak“.
– Da Bog daruje svima koji ovde žive svako izobilje. Ima dovoljno sunca, nebeske rose i svakog zemaljskog izobilja da svi mogu u ljubavi prema Bogu i jedni prema drugima da žive na ovom mestu na kojem ih je Bog sastavio, uvek saglasno Božijoj pravdi, istini i dostojanstvu – rekao je mitropolit Amfilohije u besedi posle parastosa „svim srpskim junacima palim za krst časni i slobodu zlatnu od Kosovskog boja do danas“.
Mitropolit Amfilohije se na Gazimestanu pomolio da „Gospod u pokoju duše svih onih koji su život svoj položili za bližnje svoje, ali i da podari razum i mudrost savremenim svetskim moćnicima da iznađu rešenje za kosovski Gordijev čvor na bogougodan način, saglasno s Božijom i ljudskom pravdom“.

Potpisivanje Deklaracije

U vreme služenja parastosa na Gazimestanu je juče zvanično počelo potpisivanje Deklaracije o potvrđivanju neraskidivih ustavnih i državnih veza Kosova i Metohije s Republikom Srbijom i odbacivanja svih eventualnih jednostranih akata o nezavisnosti Kosova i Metohije. Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KIM, izjavio je da Deklaracija treba da „pokaže da među Srbima nema podele i dileme, posebno što kosovske albanske institucije i međunarodna zajednica pokušavaju da produkuju izvestan broj visoko kooperativnih i poslušnih Srba. Ivanović je prozvao „minorne srpske stranke s kojima Agim Čeku i Bajram Redžepi najavljuju koalicije“. Upitan zašto baš na Vidovdan počinje akcija potpisivanja, Ivanović naglašava da je „28. jun veliki datum za srpski narod i državu koji govori da ima nade za njihov opstanak na ovim prostorima i u budućnosti“.

On je podsetio da je Kosovo „bilo i ostalo ‘grdno sudilište’ – sud nama Lazarevim potomcima, sud i drugima koji ovde žive zajedno s nama, ali i svima onima koji su danas ovde na ovim svetim prostorima – sud njihovom ponašanju, odnosu prema sebi, pravdi i istini“.

Zašto ste ovde

Zašto ste ovde – pitanje je kojim su se albanski novinari obratili Slobodanu Samardžiću, ministru za KIM u Vladi Srbije. Samardžić nije odgovorio na pitanje, već je pozvao sve novinare da prisustvuju konferenciji za novinare koja je juče održana u Gračanici.

Liturgiju u porti manastira Gračanica juče su služili mitropolit Amfilohije kao izaslanik patrijarha srpskog Pavla i episkopi raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) i lipljanski Teodosije (Šibalić), vikar eparhije raško-prizrenske sa sveštenstvom i monaštvom više eparhija SPC. Vladika Artemije naglasio je da „Kosovska bitka nije prestala, da je danas u završnoj fazi i da verujemo u Boga da ćemo je dobiti“.

Bez incidenata

Iako je u međunarodnim krugovima zbog najavljenog dolaska Garde svetog kneza Lazara proteklih dana vladala velika nervoza, centralno obeležavanje Vidovdana na KIM u Gračanici i na Gazimestanu prošlo je bez incidenata. Liturgiji u Gračanici prisustvovalo je desetak pripadnika Garde odevenih u majice s napisima „Rat za oslobođenje“ i „Garda svetog kneza Lazara“, kao i učesnici Vidovdanskog marša 2007. Posle upozorenja pripadnika Kosovske policijske službe da će svi s takvim majicama biti pohapšeni, pripadnici Garde presvukli su se, a na manifestaciji u manastiru učesnici su nosili i majice s natpisima „Nikola Tesla, srpski heroj“ i „Ratko Mladić, srpski heroj“. Ispred manastira primećene su pojačane snage kosovske policijske službe i patrole Kfora. Na putu od Gračanice do Gazimestana uvedene su jake mere bezbednosti i provere vozila, zbog čega se dugo čekalo na prilaz spomeničkom kompleksu. Istovremeno, na jezeru Balava pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa juče su izveli vežbu.

U besedi na liturgiji podsetio je da je KIM „mesto zrelosti srpskog naroda, njegove opredeljenosti za carstvo nebesko, mesto njegovog raspeća i neprekidnog vaskrsavanja“.
– Ima danas kod nas nekih koji kažu: „Dosta nam je Lazara, kosovskog opredeljenja i carstva nebeskog. Hoćemo zemaljsko carstvo“. Bog daje svakome ono što traži njegovo srce. Ali, taj mora da zna da se ispisuje iz knjige života, iz zemlje živih i kosovskog zaveta, zaboravlja ko je, šta je, kome narodu pripada i koje je njegovo prizivanje – upozorio je mitropolit Amfilohije.
On se osvrnuo i na one koji bi želeli da „iščupaju Kosovo – srce našeg naroda i da time naš narod unište, izbrišu s lica zemlje i oduzmu mu očinji vid kojim je progledao i upisao se u zrele istorijske narode“.
– Neka bi Gospod nama podario onu veru svetog velikomučenika kosovskog kneza Lazara, svest i saznanje da je bolje umreti za istinu i Božiju pravdu, za krst časni i slobodu zlatnu nego sramno živeti na ovoj zemlji – naglasio je mitropolit Amfilohije.
Pomenom na Gazimestanu i svetom arhijerejskom liturgijom u porti manastira Gračanica juče je na Kosovu i Metohiji svečano obeležen 618. Vidovdan. Pored nekoliko stotina Srba iz cele Srbije, liturgiji u Gračanici i pomenu na Gazimestanu prisustvovali su princ Aleksandar i princeza Katarina, ministri za KIM i vere u Vladi Srbije Slobodan Samardžić i Radomir Naumov, predstavnici Ministarstva kulture Srbije i politički lideri kosovskih Srba. Na Gazimestanu najveću pažnju albanskih i stranih novinara privukao je princ Aleksandar koji je pozvao države Zapada na „mirno rešavanje kosovskog problema demokratskim putem bez pritisaka i uz poštovanje ljudskih prava i kosovskih Srba i kosovskih Albanaca“.
Povodom Vidovdana majkama s KIM sa četvoro i više dece juče su u Gračanici uručeni zlatni i srebrni ordeni Majka devet Jugovića, a njihovoj deci novčane nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari