Amnesti internešenal: Optužnica protiv Tačija nada za istinu o zločinima 1Foto: logo

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International – AI) ocenila je danas da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija predstavlja nadu za žrtve kosovskog rata da se sazna istina o zločinima.

„Optužnica donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koji su čekali više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima počinjenim nad njima i njihovim najmilijima. Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona“, ocenila je predstavnica AI za Balkan Jelena Sesar.

Prema njenim rečima, čini se da su ubedljivi dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika medju kosovskim Albancima.

Neki od navoda uključuju umešanost u trgovinu organima, otmice, zlostavljanje zatvorenika i seksualno nasilje.

„To što je trebalo skoro deset godina da bilo ko od osumnjičenih za krivičnu odgovornost bude izveden pred sud, omogućilo je da postoji kultura nekažnjavanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu (1998-2000). Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti sudjenje osumnjičenima“, dodala je ona.

Tači je danas podneo ostavku pošto je obavešten da je u Specijalnom sudu za ratne zločine potvrdjena optužnica protiv njega, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On je potom zajedno sa drugim optuženima krenuo u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari