Ana Brnabić nastavila da "prisvaja" kvorum: Molim, ubacite kartice! 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pitanje kvoruma odnosno prisustva narodnih poslanika na sednici Skupštine i danas je Ana Brnabić ispostavila kao veliku političku prednost vladajuće većine.

Naime, na početku sednice i danas, kao i juče, nije bilo kvoruma za rad jer su u elektronskom sistemu za glasanje bila registrovana samo 52 poslanika.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zamolila je poslanike vladajuće koalicije da ubace svoje identifikacione kartice u elektronski sistem za glasanje „kako bi moglo danas da se radi“, nakon čega je konstatovano da je u sali 155 poslanika.

Skupština je nastavila je danas raspravu, prvo su poslanici postavljali pitanja Vladi Srbije i drugim državnim institucijama.

Posle postavljanja pitanja poslanici će nastaviti i juče započetu raspravu o promeni Zakona o rudarstvu o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Predlog je je podnelo 86 poslanika opozicija, i kojim se stavlja van zakona kopanje litijuma i bora.

Rasprava o tom Zakonu počela je juče, a i tada je pitanje kvoruma dalo početni ton celoj raspravi.

Naime, isto tako je na početku sednice Ana Brnabić istakla da nije prisutno svih 86 poslanika opozicije koji su i tražili raspravu i promenu zakona, već dvadesetak manje, odnosno 67.

Jedna poslanica je imala saobraćajni udes, jedan je upao u saoobraćajni kolaps, jedan neće moći da prisutvuje zbog ličnih razloga… Normalno je i statistički potvrđeno da deset odsto poslanika, bilo iz redova opozicije, bilo iz redova pozicije, ne dođe na sednicu, iz različitih i opravdanih razloga…, rekli su za Danas sagovornici iz opozicije, odgovarajući na pitanje kako je moguće da nisu svi bili prisutni u trenutku početka sednice.

Poslanik SNS Milenko Jovanov je slagao da je samo 67 poslanika od 86 koji su potpisali predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma, bilo nas je 76 i više, kažu dalje.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je da je na početku sednice 7. oktobra Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o zabrani iskopavanja litijuma i bora, nije bilo nekoliko poslanika opozicije, ali da ih je bilo „mnogo više od broja koji je rekla predsednica parlamenta Ana Brnabić“.

„Izgleda da im je strategija bila da prekinu sednicu i kažu da nema kvoruma i kako je opozicija neodgovorna. Nas je bilo 90, a za kvorum je dovoljno prisustvo 84 poslanika“, rekao je Aleksić za televiziju Nova S, komentarišući tvrdnje Brnabić da je na početku sednice bilo samo 67 poslanika.

Opširnije u Danasovom blogu uživo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari