Brnabić najavila multidisciplinarni tim u Vladi Srbije: Da li je to garant za bezbedno iskopavanje litijuma? 1Foto: A.K./ATAImages

Predsedica Skupštine Ana Brnabić najavila je formiranje multidisciplinarnog tima Vlade Srbije za projekat Jadar, a naši sagovornici se slažu u stavu da ovo ne predstavlja nikakvu garanciju za zaštitu interesa građana Srbije koji u velikom broju proteklih nedelja širom zemlje organizuju proteste protiv iskopavanja litijuma.

Brnabić je u svom gostovanju na TV Pink objasnila da će ovaj tim biti zadužen za tri oblasti koje su glavne komponente projekta.

Kako je objasnila, baviće se zdravljem građana tako što će najbolji doktori odgovarati na pitanja koja se pokreću u javnom diskursu. Dodalaje da će se ticati i oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i energetike, ali da će se baviti i ekonomijom i ekonomskom koristi države.

Brnabić je pojasnila da će se i Skupština svakako baviti temom eksploatacije litijuma, u svojstvu najvišeg zakonodavnog tela u zemlji čiji su poslanici „direktni izaslanici građana“.

Miroslav Aleksić, poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije, ocenjuje da je sve što vlast predlaže u vezi sa projektom Jadar pokušaj manipulacije garađana, dodajući da je isti sličaj bio i, svojevremeno, unutrašnji dijalog koji je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za pitanje Kosova i Metohije, a da je rezultat toga bio ubeđivanje naroda da prihvate „potpuni nestanak drzave Srbije na toj teritoriji“.

Brnabić najavila multidisciplinarni tim u Vladi Srbije: Da li je to garant za bezbedno iskopavanje litijuma? 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Pretvaranje Srbije u rudarsku koloniju je nesto sto građani ne prihvataju jer bi to znacilo da se naša zemlja uništava zarad profita Rio Tinta i interesa pojedinih zapadnih zemalja – kaže naš sagovornik.

Aleksić ističe da je jedina aktivnost u kojoj će NPS učestvovati sazivanje sednice Skupštine na kojoj bi se donela odluka o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma.

Zoran Lutovac, poslanik i predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas da su protesti širom Srbije zabrinuli režim koji uporno nudi uveravanja da je sve bezbedno, umesto da se „drže reči“ i odustanu od ranije obustavljenog projekta.

Brnabić najavila multidisciplinarni tim u Vladi Srbije: Da li je to garant za bezbedno iskopavanje litijuma? 3
foto: FoNet Aleksandar Barda

– Građani s pravom ne veruju ljudima koji su toliko puta pogazili reč i toliko puta radili protiv javnog interesa – pojašnjava naš sagovornik.

On ističe da je multidisciplinarni tim samo još jedan u nizu „medijskih pilula za umirenje građana“ i spuštanje tenzija u društvu kada je u pitanju tema eksploatacija litijuma.

– Pre toga pozvala je poslanike na ekskurziju u zemlje gde ima litijuma da se na licu mesta uvere kako je to ekološki bezbedno i ekonomski korisno. Predložila je i stvaranje parlamentarne komisije koja bi trebalo da zameni parlamentarnu i društvenu debatu, a u suštini da anestezira javno mnjenje – kaže Lutovac.

Zaključuje da multidisciplinarni tim vlade, kao i parlamentarna komisija i “sva ova prolitijumska propaganda na režimskim medijima”, služe da zaustave širenje nezadovoljstva i spreče opštu pobunu građana.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da Vlada čiju osovinu čine Vučević, Vulin, Glišić, Irena Vujović i „ostali Zavetnici“ ne može da bude garant ničega dobrog i bezbednog i da je jasno da formiranje multidisciplinarnog tima nema za cilj očuvanje zdravlja građana i životne sredine, već „očuvanje posrnulog rejtinga“ koji je nakon masovnih protesta „krenuo silaznom putanjom“.

Brnabić najavila multidisciplinarni tim u Vladi Srbije: Da li je to garant za bezbedno iskopavanje litijuma? 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

– Da nije tako, da ova vlast zaista ima dobre namere , ne bismo došli u situaciju da se jedan važan institut poput Instituta Jaroslav Černi proda Milenijum timu, a da onda oni ne objavljuju studije koje su rađene za kompaniju Rio Tinto – poručuje naš sagovornik.

Grbović ističe da je ovo samo jedan od mnogo opravdanih razloga za zabrinutost građana i za njihovo opravdano protivljenje projektu koji sigurno nosi brojne potencijalne rizike, ali pre svega za protivljenje vlasti koja za 12 godina nije uspela da izađe na kraj ni sa mnogo manjim izazovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari