Ana Brnabić: Napad na nastavnicu Zoran Lutovac iskoristio za napad na porodicu Aleksandra Vučića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije, na vanrednoj konferenciji za novinare, najoštrije je osudila verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti, vaspitačima, nastavnicima, profesorima i navela da očekuje opštu osudu čitavog društva. Zatražila je da o tome razgovara i resorni skupštinski odbor za obrazovanje kako bi se, ukoliko je potrebno, menjali neki zakoni. Brnabić je rekla da je razočarana što se ova tema koristi za političko potkusurivanje i ponovne napadena porodicu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

„Ova tema nije tema za političku borbu. Kada ovu temu stavite na dnevni red političkih stranaka da se politički razračunavaju sa svojim političkim neistomišljenicima, vi time najbrutalnije relativizujete ovu temu, nasilje i nasilnike. Time želim i da osudim pres konferenciju koju je imao predsednik Demokratske stranke gospodin Zoran Lutovac u ovom Narodnom domu, kojom je ponovo pokazao da mu apsolutno nije važno šta se desilo“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima opozicija sve što se desi, čak i napad na nastavnicu, želi da iskoristi za postizanje svojih političkih ciljeva, kakvi god oni bili.

„I umesto da najoštrije osudi nasilnike i da pohvali reakciju nadležnih institucija koja je bila brza i adekvatna, i nadam se da će se tako nastaviti, gospodin Lutovac je iskoristio to da bi napao ponovo porodicu predsednika Aleksandra Vučića“, rekla je predsednica parlamenta.

Ona je upitala kako je Lutovac uopšte našao kopču naslja u školi sa porodicom predsednika Srbije.

„Dakle, gospodin Lutovac je rekao da je majka koja je napala nastavnicu izgovarala rečenice poput „Znaš li ti ko sam ja?“ Što je strašno i što naravno svi moramo da osudimo. A onda se odmah nadovezao i rekao poznato nam je ko sve to do sada izgovara, nismo do sada znali da su to ljudi iz najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića. Kakve veze ima porodica predsednika Aleksandra Vučića sa ovim? Ko je ikada čuo bilo koga iz porodice predsednika Aleksandra Vučića da bilo kome preti? Ko je ikada čuo bilo koga iz porodice predsednika Aleksandra Vučića da izgovori rečenicu: Znaš li ti ko sam ja?“, navela je Brnabić.

Dodala je da su se sa druge strane više puta čuli napadi i poziv na nasilje od strane opozicije. Napomenula je i da smatra da svi zajedno, pre svega parlamentarci, treba da rade na pružanju podrške, nastavnom kadru prosvetarima u Republici Srbiji i da to bude jedan od osnovnih prioriteta. Dodala je da aktuelna vlast neprekidno radi na poboljašnju materijalnog statusa prosvetara i da je sada prosečna plata u ovoj branši 101 000, a da je 2011 bila 44 000 dinara.

Radna grupa za implementaciju preporuka ODHIR-a radiće u novom formatu

Predsednica parlamenta navela je i da je kolegijum skupštine telo gde se rešavaju neki problemi, ali današnjem sastanku nisu prosistvovali predsavnici poslaničkih grupa SSP, SRCA, NDSS i Mi snaga naroda.

Dodala je da je dogovoreno da radna grupa za implementaciju preporuka ODHIR-a za poboljšanje izbornih uslova nastavlja da radi, ali da je sa Nemanjom Nenadićem, koji vodi tu radnu grupu dogovorila promenu načina rada, kako on bio efikasniji i doneo rezultate.

„Razgovarali smo o primeni određenih preporuka, kao što ste čuli od drugih poslanika opozicije. Radna grupa nastavlja da radi, radnu grupu nastavlja da vodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Mi ćemo promeniti način rada da bi ona bila efikasnija, da bi zaista mogla da primeni sve, ili implementira sve preporuke ODIHR-a za šest do osam meseci, kako bi imali dve, dve i po godine pre narednih izbora vreme u kome smo praktično implementirali sve preporuke i da uđemo mirno u izbornu kampanju 2027. godine“, rekla je Brnabić.

Navela je da se nada da će sledeći sastanak radne grupe biti tokom sledeće nedelje.

„Moj poziv svima na kolegijumu bio je da se uključe u rad ove Radne grupe. Nažalost, taj poziv je bio upućen onima koji nisu do sada učestvovali u radu, a koji ni danas nisu učestvovali na ovom kolegijumu, tako da se nadam da će prihvatiti ovaj javni poziv da se uključe u rad radne grupe za implementaciju određenih preporuka“, rekla je Brnabić i dodala da se nada da će opozicione stranke to prihvatiti, da ne bi bilo da dođemo do 2027. godine, a da oni kažu da nisu učestvovali u primeni ODIHR-ovih preporuka.

O projektu Jadar treba razgovarati

Predsednica parlamenta navela je i da je na kolegijumu dogovorena izrada godiišnjeg plana rada Skupštine i da je pozvala sve poslaničke grupe da na tome rade zajedno. Ona je navela i da je šef poslaničke grupe ZLF, Radomir Lazović baš u parlamentu izrekao neistinu o velikom povratku RioTinta.

Rekla je da o projektu Jadar i iskopavanju litijuma tek treba da se razgovara, a da je povod velika studija Rio Tinta o uticaju na životnu sredinu na 4000 strana, povod.

„Parlament treba da razgovara o tome . Ja se na kolegijumu o tome nisam izjašnjavala , ali jesam ranije da taj projekat predstavlja izuzetnu priliku za Srbiju. Pozvala sam da ne stavljamo glavu u pesak, već na debatujemo na bazi činjenica u parlamentu. Zato ću pokrenuti razgovore na tu temu“, rekla je Brnabićeva na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari