Brnabić: "Politikanti i lažni ekolozi vode raspravu na nivou vrtića" 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ponudila skupštinsku komisije o litijumu ali da opoziciju to ne zanima već samo da ruše predsednika države Aleksandra Vučić.

„A mogu da dobiju bilo koju informaciju, idu na teren, razgovaraju sa naučnicima. Ali oni su polikantni, lažni ekolozi“, rekla je Brnabić na Televiziji Pink, navodeći da opozicija vodi raspravu na „nivou vrtića“.

Na podsećanje da je Vučić pominjao mogućnost referenduma o litijumu, ona je rekla da vlaste ne beži od referenduma ali čuje da opozicija ni to ne želi.

„Ma najbolje da oni o svemu odlučuju. Ćuta kaže: ‘Mi ćemo da postavimo barikade’ pa će da odlučuju ko može da uđe u Gornje Nedeljice. Izvinite, gospodine, nisam Vas prepoznala, koji ste Vi to tačno autoritet. Kršite Ustav o slobodi kretanje. Ko ste Vi da odlučite ko je prijatelj pa može da uđe“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da bi pre referenuduma morao da prethoni proces da se čuju obe strane, umesto, kako je rekla, što sada, „oni koji su – za litijum ne smeju da se jave jer im prete, ovde imamo ozbiljni militantni pokret“.

Takođe je rekla i da je „gospodin (Zlatko) Kokanović svoju zemlju dao na ponudu ali je problem što njegova zemlja nije u opsegu rudnika“.

Brnabić je veliki deo gostovanja na tv Pink posvetila zaposlenosti, javnom duga i platama koje su, navela je, u proseku prešle 100.000 dinara što je čini „presrećnom ali je mnogo tužna“ jer opozicija to ne vidi kao uspeh Srbije već Vučića pa zato napada i vodi „kampanju negacije“.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao, u intervjuu za nedeljnik NIN, da njegov „plan odbrane“ Gornjih Nedeljica od kopanja litijuma, podrazumeva da se stavi rampa na prilaz tako da „samo prijatelj može da prođe“, upozorivši da je svako ko ima bilo kakve veze sa „Rio Tintom“ neprijatelj i prema njemu će se tako postupati.

„Najavio sam plan odbrane Gornjih Nedeljica. To jeste vojna terminologija i biće razrađen vojni, tehnički i strateški plan odbrane. Onog momenta kad dođu, branićemo se fizički, logistički, taktički. Kako zaslužuje borba protiv neprijatelja“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari