"Alisa u zemlji čuda koja se probudila 2022. godine": Oglasila se Ana Brnabić povodom autorskog teksta profesora Ratka Ristića u Danasu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom autorskog teksta profesora Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratka Ristića o borbi protiv iskopavanja litijuma, da je on između 2004. i 2021. godine bio član različitih državnih komisija, a da nijednom nije reč rekao protiv Rio Tinta i projekta Jadar.

„Ratko Ristić u autorskom tekstu ‘Otkud ja u borbi protiv litijuma’ u Šolakovom dnevnom listu ‘Danas’ objašnjava da je kao Alisa u zemlji čuda koja se probudila 2022. godine kao političar koji mrzi sve što je njegov profesorski alter ego prethodno radio“, navela je Ana Brnabić, objavila je na Instagramu Srpska napredna stranka, čija je ona funkcionerka.

Ana Brnabić navela je i da je Ristić 2022. godine na izborima podržao koaliciju „Moramo“, koja je, kako je dodala, „tokom baš te kampanje jasno rekla: ‘Što se Kosova tiče, sve je na stolu, pa i priznanje'“.

„Dakle, političar Ratko mrzi politiku koju je profesor Ristić podržavao pre samo dve godine… Političar Ratko je danas stručnog stava da su Marsovci među nama, samo tražite plave oči“, navela je bivša premijerka.

"Alisa u zemlji čuda koja se probudila 2022. godine": Oglasila se Ana Brnabić povodom autorskog teksta profesora Ratka Ristića u Danasu 2
Ratko Ristić, Foto: Lj. Bukvić/Danas

Ana Brnabić navela je i da Ristić, pišući o „naučnom radu, čiji je delom i on autor, o štetnosti rudnika litijuma“, a koji je objavljen početkom ovog meseca u časopisu „Scientific Reports“, „prenebregava da ‘Scientific Reports’, iako možda najcitiraniji, nije među najpriznatijim naučnim časopisima na svetu“.

Prema njenim rečima, taj časopis prate brojne kontroverze, uključujući „otvoreno promovisanje homeopatije, nepovlačenje plagiranih radova“, a „u jednom od članaka objavljenih u ovom časopisu tvrdilo se da ljudima raste rog na potiljku zbog korišćenja mobilnih telefona“.

 

Ristić je u autorskom tekstu objavljenom u listu „Danas“ naveo da su planirane aktivnosti u vezi sa otvaranjem rudnika litijuma i bora pored Loznice dovele do velike društvene napetosti i otkrivanja protivnarodnog karaktera režima Aleksandra Vučića i „političko-kriminalnog kartela poznatog kao Srpska napredna stranka“.

Ukazao je i da su naučnici koji su izneli stav protiv projekta „Jadar“ bili izloženi medijskoj oluji koju su predvodili Vučić, Ana Brnabić, poslanici SNS Vladimir Đukanović i Milenko Jovanov i desetine „analitičara“ na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u tabloidima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari