Ana Brnabić reagovala na izbor Tonina Picule za izvestioca EP 1foto FoNet Milica Vučković

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, i bivša premijerka Srbije u više mandata, oglasila se povodom vesti da je hrvatski evroposlanik Tonino Picula izabran za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

Brnabić je na mreži Iks objavila kratki komentar na srpskom i na engleskom jeziku, koji glasi „svaka čast, sve smo razumeli“.

Izbor Picule potvrđen je iz njegove stranke socijaldemokrata. Prethodni izvestilac za Srbiju bio je Vladimir Bilčik iz grupe evropskih narodnjaka, i on se nije ponovo u junu kandidovao za evroposlanika. Bilčiku su zamerali da ima previše blagonaklon odnos prema vlasti u Srbiji – vladajuća SNS je sestrinska partija evropskim narodnjacima.

Picula važi za oštrog kritičara zvaničnog Beograda, a prošle godine je izjavio i da Brisel treba da prestane da podilazi politici srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Brnabić se nedavno i srela sa Bilčikom kako je objavila na Instagramu.

Izvestioci u EP su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima, o kojima se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove, a potom i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se i glasa o izveštajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari