Nikad viđeno ponašanje nekog na funkciji predsednika Skupštine: Zbog čega Ana Brnabić u petoj brzini brani Rio Tinto? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Učešće Ane Brnabić, predsednice Skupštine, proteklih dana u debati na sednici na kojoj se debatuje o izmenama zakona o rudarenju zbog projekta Rio Tinta u dolini Jadra, jedno od najvećih angažovanja predsednika Skupštine u skupštinskoj debati od obnavljanja višestranačja, i koje nije bilo uobičajeno ni u jednog vladajućoj garnituri.

Naprednjaci imaju ozbiljan problem u skupštinskim raspravama jer su njihove perjanice i najbolji govornici u Vladi i državnoj upravi, pa je knjiga spala na nekoliko slova. Osim ličnog motiva da u debati učestvuje, Brnabić je vojnik partije i iz dosadašnjih nastupa, deluje da je u pitanju osoba kojoj ni pamet ni obrazovanje ne smetaju da izgovara najveće gadosti i obračunava se s ljudima bez milosti.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući ponašanje Ane Brnabić koja od ponedeljka, kada je počela sednica, najviše vremena provodi u skupštinskoj klupi odgovarajući, vređajući, svađajući se i nadgornjavajući se sa poslanicima opozicije.

Takvo ponašanje predsednika Narodne skupštine do sada nije viđeno u novojoj istoriji Narodne skupštine, pa se postavlja pitanje zašto se Brnabić tako ponaša, odnosno da li SNS nije mogao nekog drugog da izabere za ovu temu i to baš kada je u pitanju projekta kompanije Rio Tinto.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović konstatuje da nema sumnje da je ovo jedno od najvećih angažovanja predsednika Skupštine od obnavljanja višestranačja, koje nije bilo uobičajeno ni u jednog vladajućoj garnituri.

– Ni tokom devedesetih, vremenu vladavine SPS, dvehiljaditih i vremenu DOS-a, ni za vreme SNS, niko se nije u ovolikoj meri angažovao oko neke konkretne teme i tačke dnevnog reda kao što se ona agažovala na sednici oko Rio Tinta – kaže on za Danas.

Nikad viđeno ponašanje nekog na funkciji predsednika Skupštine: Zbog čega Ana Brnabić u petoj brzini brani Rio Tinto? 2
Printskrin RTS

Podseća da je predsednik Skupštine, naravno, glasnogovornik vladajuće većine i da, iako je formalno predsedavajući svih poslanika, neko više neko manje, drži stranu vladajućoj većini, jer ne bi bio na tom mestu da nije te većina.

Međutim, kaže i da priroda funkcije podrazumeva da se bar glumi objektivnost, neutralnost ili da se bar ne meša direktno u konkretne teme i pitanja.

Navodi moguće razloge za takvo njeno ponašanje.

– Višak emocije i angažman koji je neprimeren funkciji predsednika skupštine, s jedne strane govori da ima lični motiv u toj priči – kaže Vukadinović.

Dodaje da se delom to može pravdati i time što je doskora, u tri skraćena mandata bila predsednik vlade i na taj način bila i direktno umešana u tu priču oko Rio Tinta.

– To je moguće objašnjenje. Ali emotivni angažman govori i o nekim drugim motivima koje teško možemo do kraja da otkrijemo – kaže on.

A kao drugi očigledan razlog navodi to da SNS, uprkos velikom broj poslanika, ima kadrovski problem u Skupštni.

– Kadrovska baza poslanika SNS u Skupštni koji mogu, koliko toliko, elokventno i efektno da se suprotstave opoziciji je istanjena u odnosu na neke ranije sazive. Ko god je mogao prešao je na izvršne funkcije, neki su nezadovoljni zbog toga pa su se distancirali, a neke su sam Vučić i oni oko njega sklonili. Knjiga je pala na nekoliko slova, Milenka Jovanova i Anu Brnabić. I u ovoj konkretnoj debati ministarku Đedović, a u nekim drugim debatama na Sinišu Malog. Ali Mali i Đedović su ministri, pa se na prste jedne ruke i da poneki prst ostane slobodan, mogu nabrojati oni koji su sposobni da na elokventan i efektan način debatuju – kaže Vukadinović.

I poslanik DS Filip Tatalović smatra da SNS ima ozbiljan problem u skupštinskim raspravama jer su njihove perjanice i najbolji govornici u Vladi i državnoj upravi.

– Strategija im je zbog toga da raspravu u Skupštini svedu na najniži mogući nivo i da je učine negledljivom za građane. Međutim, u trenutku kada je Skupština zbog važnosti teme u fokusu građana dolaze u problem. Zato moraju da prebace Anu Brnabić u skupštinske klupe da učestvuje u diskusiji jer na njihovu žalost bolje tamo nemaju – navodi on za Danas.

Nikad viđeno ponašanje nekog na funkciji predsednika Skupštine: Zbog čega Ana Brnabić u petoj brzini brani Rio Tinto? 3
Printskrin RTS

Prema njegovim rečima, iz sličnog taktičkog razloga Vlada je poslala ministarku Dubravku Đedivić-Handanović da učestvuje u raspravi.

– Ako sa neograničenim vremenom u raspravi uspe da parira opoziciji za njih utoliko bolje, a ako se obruka, što je očekivano, SNS će je lako pustiti niz vodu – zaključuje on.

Dok Dragan Popović, osnivač i direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da je Ana Brnabić vojnik partije i da kao neko ko ne potiče originalno iz radikalskog miljea, verovatno ima obavezu da se dodatno angažuje.

– Kao u narodnoj pesmi – ako je Turčin krvav do lakata, poturica mora da bude do ramena – kaže on.

Dodaje da još jedna stvar verovatno utiče i to činjenica da je u sistemu lične vlasti Aleksandra Vučića, Brnabić dobila instituciju skupštine „na staranje“.

– To verovatno znači da je sve što se dešava u Skupštini odgovornost Ane Brnabić, a posebno ovako velika tema kao što je litijum – smatra on.

Ali skreće pažnju i na to da ne treba isključiti ni karakter Ane Brnabić.

– Iz dosadašnjih nastupa, deluje da je u pitanju osoba kojoj ni pamet ni obrazovanje ne smetaju da izgovara najveće gadosti i obračunava se s ljudima bez milosti – zaključuje Popović.

Podsetimo, Brnabić je tokom rasprave svom snagom i glasom branila projekat Jadar, optuživala opoziciju da je lobista Rio Tinta, vikala da opozicija laže, pitala da li su svi budale, optužila da prave, kako je rekla, sprdnju od zemlje i izrekla niz neprimerenih reči oglušijući se na uvrede i ostalih naprednjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari