Ana Brnabić u 17 sati raspisuje izbore u Beogradu za 2. jun 1foto: S.S./ATAImages

Ana Brbanić, predsednica Narodne skupštine, raspisaće danas u 17 sati izbore za Skupštinu Beograda za 2. jun, objavljeno je na sajtu Narodne skupštine.

Danas su propali dogovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Vanredne beogradske izbore održane 17. decembra, posle kojih se nije konstituisala Skupština grada u zakonskom roku, opozicione koalicije SPN i NADA smatraju nelegitimnim i nelegalnim zbog izbornih manipulacija sa biračkim spiskom i preseljenja birača iz drugih delova Srbije.

Ana Brnabić je posle održanih pregovora u Narodnoj skupštini, koji su se vodili u formi konsultacija na Kolegijumu parlamenta, saopštila da nije prihvatila treći zahtev opozicije o spajanju beogradskih i lokalnih izbora (u preostalih 80-tak lokalnih samouprava, gde nisu održani 17. decembra zajedno sa vanrednim parlamentarnim i beogradskim). Prema njenim rečima, to bi značilo da napravi istorijski nedemokratski presedan i svojom odlukom koju bi donela kao predsednik parlamenta, skrati mandat lokalnoj vlasti.

Predstavnici SPN saopštili su da je vlast izabrala da ima izbore u Beogradu bez opozicije. Naveli su i da je vlast imala mogućnost da promeni Zakon o lokalnoj samoupravi i da produži vreme za lokalnu kampanju sa 120 na 150 dana, što bi omogućilo da izbori u Beogradu i lokalni u Srbiji budu održani istog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari