"Odbornica koja nije ni uzletela": Kako je Ana Grubin od poznate TV voditeljke došla do ostavke u Skupštini grada Beograda? 1foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Voditeljka Ana Grubin aterirala je na već na početku svoje političke karijere, takoreći – nije ni uzletela.

Grubin, u javnosti poznata i po devojačkom Mihajlovski, mandat je dobila sa liste „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“ čiji je nosilac bio lider ovog pokreta Savo Manojlović.

Iako se našla na listi kandidata u kampanji nije učestvovala – povukla je svoju podršku još pred njenog zvaničnog početka, i to zbog sage oko odbijanja, pa proglašenja, pa odbijanja, pa ponovo proglašenja, pa ponovo odbijanja liste ovog pokreta na lokalnim izborima na Vračaru.

Kako je tada objasnila, jedna od dve osobe zbog koje je lista oborena je ona, i to zato što je prebivalište na ovoj opštini prijavila u septembru 2023. gde, kako je navela, živi u svom stanu koji je kupila prošlog leta.

„Nakon cirkusa u javnosti, a u vezi sa listama, ja sam 18. maja pismenim putem obavestila pokret da povlačim svoje ime sa lista kao i podršku bilo kojoj političkoj opciji iz prostog razloga – ako ja ne mogu posle čitavog ovog cirkusa da shvatim ko je ovde u pravu, ko je ispravan, a ko pokvaren, sugornu da ne mogu da objasnim to bilo kojoj drugoj osobi. Ne mogu da podržim nešto što ne razumem i sama“, navela je tada.

A kako zakon ne dozvoljava kandidatima da se nakon proglašenja izborne liste povuku sa iste, Grubin je jedino ostalo da sačeka konstituisanje gradske Skupštine i da, u sluačju da dobije mandat, na isti podnese ostavku.

Kako to do sednice na kojoj objavljeno da je Kreni-Promeni formirao svoju odborničku grupu, konstantovano je da će Grubin biti nezavisna odbornica.

Danas je, ipak, ispunila najavljeno – pismom predatom na pisarnici beogradskog parlametna podnela je ostavku na mesto odbornice.

Pismo je, kako je sama navela, napisala kao građanka koja je dobila mandat, te da izabrani put Kreni-Promeni ka kandidaturi na izborima po njenom, kako je ocenila, laičkom misljenju i osnovnom ljudskom osećaju, nije bio u duhu vrednosti kojima lično teži i za koje se zalaže.

„Za mene taj izabrani put predstavlja udaljavanje od polaznih principa i ideje da se zajedničkim snagama i institucionalnim putem popločanim zakonima, pravdom i etikom borimo za bezbednije, uređenije i humanije okruženje za sve građane bez obzira na političku pripadnost ili bilo koje druge razlike.

Nisam sigurna da postoji 100% dobra odluka onda kada ona služi da sanira prethodnu lošu, ali u tom slučaju je jedino logično doneti onu koja sa sobom nosi najmanje štete. Iz svih gore navedenih razloga i nakon dugog razmišljanja, donela sam odluku da poslušam svoj prvi instinkt i vratim mandat ovoj organizaciji davanjem ostavke na mesto odbornice u Skupštini grada Beograda“, navela je, između ostalog, ona.

Priznaje da je njeno mišljenje mišljenje možda produkt neznanja i nepoznavanja političkih igrarija, ali poručuje da će verovati svojim instinktima „uz stoprocentnu sigurnost da nikakve igre ne želim da igram“. „Nikada nisam imala političke ambicije, moja namera je bila 100% čista i jedini cilj mog javnog delanja pa i pružanja ove vrste podrške pokretu je oduvek bila ideja humanijeg društva koje će mnogo bolje služiti našoj deci nego što je to bio slučaj sa našim generacijama“, napominje Grubin.

U pismu se obratila i aktuelnim odbornicima, kojima je posvetila nekoliko redova poruka u vezi podela u društvu, gradskog prevoza i zagađenog vazduha.

Otkud Ana Grubin u politici?

Grubin je popularnost stekla pre svega kao voditeljka više TV formata, a pre svega „Letećeg starta“ koji je vodila zajedno s Milanom Kalinićem.

Svake nedelje, od 2003. do 2007. gledaoci su imali priliku da ih gledaju kako ulicama širom Srbije traže ljude spremne da ostave sve što u tom trenutku rade, odlete do kuće, uzmu pasoš i stvari i otputuju. A to jedino ako stignu pre kandidata koji je izabrao drugi voditelj.

„Leteći start“ rađen je u produkciji „Emotion“, kao i mnogi drugi formati koje je Grubin vodili, poput „Srodne duše“ i „48 sati svadba“.

Vodila je i jedan od prvih rijalitija u Srbiji, Veliki brat, od 2006. do 2013. godine.

„Sećam se koliko je Veliki brat 2006. godine važio za skandalozan projekat, a sećam se i rečenice: „Dobro veče ukućani, uživo ste u programu – molim Vas bez psovki“. Veliki brat je licenciran projekat za koji se ista ta licenca gubi izuzetno lako. Pravila projekta napravljena su u skladu sa svim zakonima EU i mi smo ta pravila poštovali. Ukućani su pre ulaska u kuću prolazili temeljne psihološke testove koji su nam govorili da li su mentalno stabilni i dovoljno jaki da izdrže izolaciju koja je trajala „samo“ tri meseca“, izjavila je Grubin u intervjuu za Danas 2022. godine.

Ipak, nije ni ovaj program bio „bečka filhamornija“ i prolazio bez skandala.

Javnost se 2008. godine uzbunila nakon izjave repera Ajs Nigrutin tokom finalne emisije Velikog brata koji je na pitanje Grubin da li on mrzi žene, odgovorio: “Ja volim žene. Da ih platim.” Zatim je dodao da misli da je „vreme dobrih žena“ prošlo, a da se kod današnjih promenio sistem vrednosti. Onda su voditelji najavili reklamni blok da bi se, posle reklama, voditelj ogradio od reperovih uvredljivih opaski rekavši da on smatra da su sve žene divne: i njegova majka, i supruga, i ćerka, pa i koleginica – voditeljka, pisao je tada NIN.

Nakon niza rijaliti i talent programa (X faktor, Operija Trijumf, Ja imam talenat), od kojih je neke vodila i sa voditeljkom i glumicom Marijanom Mićić koje su postale svojevrstan duo, Grubin je u leto 2022. počela da vodi vikend jutarnji program „Pokreni se“ sa voditeljem Danilom Mašojević na Novoj S.

Ovu televiziju napušta posle tri meseca, a kako je pojasnila tada, sa Mašojevićem se razišla jer dok je ona „tragala za odgovorom na pitanje – kako smo došli dovde, Danilo je tragao za načinima da vaše jutro bude vedrije, razigranije, zabavnije i sa puno informacija koje se tiču svih nas“.

Pre dve godine pokrenula je i podkast „Ćutanje nije zlato“ u kojem je intervjuisala novinarku Zlatiju Labović, koja je, prema sopstvenom svedočenju, godinama trpela pritiske i mobing nakon što joj je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić uputio čuvenu seksističku izjavu „Volim novinarke koje lako kleknu“.

Grubin je učestvovala na protestima „Srbija protiv nasilja“.

Ana Grubin (Mihajlovski) rođena je 20. oktobra 1982. godine u Beogradu. Na televiziji je prvi put nastupala 2001. godine, kada je još kao srednjškolka vodila emisiju „Zvučnik“ na kanalu „Yu info“. Glumica je u televizijsko-rijaliti seriji „Jednostavan život“ s Marijanom Mićić, a takođe u serijama „Igra sudbine“ i „Dinastija“.

Ima dve kćerke, živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari