Šta je voditeljka Ana Grubin poručila odbornicima beogradske Skupštine u pismu kojim je podnela ostavku? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Voditeljka Ana Grubin podnela je danas ranije najavljenu ostavku na mesto odbornice u Skupštini grada Beograda.

Ana Grubin je na izborima 2. juna bila kandidatkinja za odbornicu na listi „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“, ali je i pre zvaničnog početka kampanje najavila povlačenje s liste, odnosno, kako to pravno nije moguće nakon što je lista proglašena, podnošenje ostavke na mesto odbornice u slučaju da uđe u Skupštinu, a sve nakon sage oko proglašenja izborne liste Kreni-Promeni za vračarske izbore.

Na protekloj sednici rečeno je da će Grubin biti nezavisna odbornica, odnosno da se neće naći u novoformiranom odborničkom klubu Kreni-Promeni.

Šta Ana Grubin poručuje odbornicima u pismu?

Pismo Ane Grubin prenosimo u celosti:

„Pišem vam kao građanka koja je dobila mandat odbornika skupštine Grada Beograda ispred pokreta „Kreni Promeni“. Iako sam se odrekla mandata javno i pre početka same kampanje sada je trenutak da i zvanično podnesem ostavku nakon što su stečeni zakonski uslovi za taj potez.

Nažalost izabrani put pomenute organizacije ka kandidaturi na izborima po mom laičkom misljenju i osnovnom ljudskom osećaju, nije bio u duhu vrednosti kojima lično težim i za koje se zalažem.

Za mene taj izabrani put predstavlja udaljavanje od polaznih principa i ideje da se zajedničkim snagama i institucionalnim putem popločanim zakonima, pravdom i etikom borimo za bezbednije, uređenije i humanije okruženje za sve građane bez obzira na političku pripadnost ili bilo koje druge razlike.

Nisam sigurna da postoji 100% dobra odluka onda kada ona služi da sanira prethodnu lošu, ali u tom slučaju je jedino logično doneti onu koja sa sobom nosi najmanje štete. Iz svih gore navedenih razloga i nakon dugog razmišljanja, donela sam odluku da poslušam svoj prvi instinkt i vratim mandat ovoj organizaciji davanjem ostavke na mesto odbornice u Skupštini grada Beograda.

Moje mišljenje je možda produkt mog neznanja i nepoznavanja političkih igrarija, ali verovaću svojim instinktima uz stoprocentnu sigurnost da nikakve igre ne želim da igram. Nikada nisam imala političke ambicije, moja namera je bila 100% čista i jedini cilj mog javnog delanja pa i pružanja ove vrste podrške pokretu je oduvek bila ideja humanijeg društva koje će mnogo bolje služiti našoj deci nego što je to bio slučaj sa našim generacijama.

Žao mi je sto kao društvo nismo dovoljno sazreli za Skupštinu u kojoj se svaki odbornik bori za kvalitetniji život svih građana uprkos lošoj atmosferi u kojoj živimo kao i političkim pa i svim ostalim podelama. Ne znam da li ćemo ikada doći dotle, ali znam da ja sigurno nisam ličnost koja ima dovoljno znanja i mudrosti da bi doprinela bilo čemu dobrom u ovakvim okolnostima.

Kao građanka ovde zemlje biram da aplaudiram svakome ko učini nešto dobro za građane bilo da je politički istomišljenik ili ne, ali biram i kritički osvrt ka svima koji nanose štetu običnom čoveku ili celokupnom društvu. Trudim se da se isto odnosim i prema sebi kao i prema najbližima pa i prema svima onima koji nam kroje sudbinu ili pretenduju na tako važne pozicije.

Mnogi su ovom drustvu činili štetu prethodnih godina, ali čini mi se da nije bilo veće od ove podele na „ove“ i „one“ koju tako dugo živimo.  Nazivati „izdajnicima“ građane koji su protiv poteza vladajuće koalicije i svega sto oni predstavljaju ali i nazivati sendvičarima one koji su se iz cistih ideala priklonili SNSu, vodi samo u mržnju koja sada već može da se oseti u vazduhu.

Lično sam uvek bila za ideju, a ne za „ove“ ili „one“. Uvek sam podržavala ideju koja mi je bila bliska, jer i „ovi“ i „oni“ mogu da razočaraju ali ne i ideja da ova zemlja može biti humano mesto za sve građane bez obzira na sve naše razlike.

Od te ideje ne mogu da odustanem, a od svakog pokreta mogu i hoću onda kada mi se učini da ide putem koji meni nije blizak.

Kao građanka ove zemlje i ovog grada preklinjem svakog odbornika Skupštine grada Beograda:

Ne secite nam drveće ne možemo leti da dišemo bez njega. Sadite novo MOLIM VAS, jer tek nećemo moći da dišemo u godinama koje dolaze ako se nešto ne preduzme odmah.

Zamenite one tramvaje i autobuse u kojima nam deca i stari dušu ispuštaju. Nepodnošljivo je i naši sugrađani pate u takvim nehumanim prevoznim sredstvima.

Maknite automobile sa trotoara čiji god da su, majke sa decom rizikuju živote na svim opštinama ovog grada. I sama dan danas nosim ožiljak od automobila koji je prikovao moju nogu za onaj parkiran na trotoaru dok sam kao dete pokušavala da ga obiđem.

Kažnjavajte ljude koji bacaju smeće i ne kupe za svojim psima, hodamo po fekalijama.

Naterajte sve građane i firme, javna preduzeca da maknu klime sa fasada jer cure po nama građanima i po nasoj deci koja se redovno klizaju u tim barama.

Pomozite građanima da srede svoje fasade jer su opasne po život nije više ni važno kako izgledaju.

Naterajte ugostitelje da poštuju zakone. Oni mustraju građane bukom, smradom iz kuhinje, ali i ugrožavaju bezbednost naše dece lošim instalacijama u tim lokalima koji se nalaze u stambenim zgradama.

Naterajte vlasnike kockarnica da makar sakriju te svetleće reklame koje nam vrište na svakom ćošku. One proždiru zdravlje naše dece i guraju ih u kandze zelenaša i depresije. To može biti dete i „ovih“ i „onih“ porok stranku nema.

Maknite one grozomorne splavove veličine zgrada sa naših reka. Svi mi imamo pravo na povetarac sa reke i pogled na nju bez obzira na status ili platežnu moc.

Napravite nam biciklističke staze, jer je broj automobila na ulicama sve veći, pogušićemo se svi u ovom gradu bez obzira na to kojoj stranci pripadamo.

DAJTE NAM ČIST VAZDUH GUŠIMO SE I MI ODRASLI A I NAŠA DECA KANCEROGENE ČESTICE NE BIRAJU PARTIJU.

Puno vas sve pozdravljam i „ove“ i „one“. Želim nam svima da shvatimo da ovaj svet ostavljamo našoj deci i da bi morali da se potrudimo da postanemo bolji ljudi sad i odmah. Svi“, navodi Grubin u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari