Analena Berbok pred izbore u Srbiji: Ogromna zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande 1Foto: EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izražava „ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande“ u toj zemlji.

„U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

„U vreme kada ruski predsednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir“, rekla je šefica nemačke diplomatije. To je, dodala je, pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. „Naša saradnja je naše životno osiguranje“, naglasila je Berbok.

Zapadni Balkan u EU – geostrateški neophodan

Ministarke spoljnih poslova Nemačke, Berbok, i Slovenije, Tanja Fajon, pružile su uveravanja da će pogurati dalje pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. „To proširenje je geostrateška neophodnost“, naglasila je Fajon.

Pritom je veoma važno da se, istovremeno s procesom pristupanja Ukrajine, Moldavije i Gruzije Evropskoj uniji, ne zaboravi Zapadni Balkan. „Agresija u Ukrajini značajno je povećala bezbednosne rizike u zemljama Zapadnog Balkana“, upozorila je slovenačka ministarka.

Ona se ujedno požalila zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, što je rezultat nedostatka perspektive. „Oni više nemaju poverenja u ovaj procesa proširenja“, objasnila je Fajon.

Posebnu dinamiku procesu proširenje, kako je rekla, daće predstojeći izbori u Srbiji. „Nadam se da će izbori biti demokratski i transparentni“, kao i da će „EU do kraja godine poslati važne signale Zapadnom Balkanu“.

Fajon očekuje, pre svega, napredak u pristupnim pregovorima sa Bosnom i Hercegovinom i ukidanje viznog režima za Kosovo. „Do kraja decenije treba da preduzmemo dalje korake u pogledu proširenja na Zapadni Balkan“, poručila je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Berbok ima poruku za Beograd

Njena nemačka koleginica Berbok osvrnula se na odnos rukovodstva u Beogradu prema Evropskoj uniji i njegove bliske veze s Rusijom: „Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno.“ Pregovori o pristupanju, kako naglašava, zbog toga moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima Evropske unije. „Zato toga sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. „To takođe znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji“, rekla je Berbok. Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.

Političarka nemačkih Zelenih posebno je ukazala na „dosadašnji neuspeh da se garantuje jednak pristup medijima svim političkim kandidatima“, a govorila je i o pritiscima na birače i zloupotrebi javnih funkcija i resursa od strane Vlade Srbije. „Zato je važno da pažljivo pratimo te stvari i kada je reč o ovim izborima“, naglasila je Berbok.

Poseta Sloveniji

Analena Berbok doputovala je u ponedeljak uveče 4. decembra 2023. u Ljubljanu, u kratku bilateralnu posetu Sloveniji. Tamo je u utorak razgovarala sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon, kao i sa premijerom Robertom Golobom.

Nemačka ministarka spoljnih poslova posetila je i Nacionalni logistički centar, koji je, nakon nedavnih poplava, dobio novu opremu za krizne situacije. Nemačka je bila jedna od zemlja koja je Sloveniji najbrže pružila pomoć nakon poplava.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari