Analena Berbok u Beogradu o Ukrajini 1foto EPA-EFE/Christian Marquardt / POOL

Ministarka spoljnih poslova SR Nemačke Analena Berbok boraviće u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u petak 11. marta. Kako prenosi Dojče vele glavna tema posete Beogradu biće rat u Ukrajini i njegove moguće posledice na region.

Početkom marta Analena Berbok izjavila je da su posebno u kontekstu rata situaciji, “stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana strateški prioriteti Nemačke”.

Analena Berbok dolazi iz redova nemačkih Zelenih koji su se još tokom perioda formiranja nove nemačke Vlade jasno zalagali za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Ugovor kojim je formirana koalicija koja sada čini Vladu Nemačke jasno ističe evropsku budućnost regiona, podseća portal Euraktiv.

„Podržavamo proces evropskih integracija šest država Zapadnog Balkana i neophodne reforme u pogledu ispunjenja svih kopenhaških kriterijuma“, stajalo je u ugovoru.

Poseta nemačke ministarke koja se već dugo najavljuje u političkim krugovima u Beogradu biće značajna i kao pokazatelj kako će se kretati odnosi Beograda i Berlina nakon odlaska kancelarke Angele Merkel i stupanje na vlast nove koalicione vlade Olafa Šolca.

Posebno je to važno budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve više ističe bliskost i dobre odnose sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Od francuskog predsednika se očekuje da postane istinski lider Evrope nakon odlaska Merkelove. Zanimljivo je i da su i Vučić i Makron u predsedničkoj kampanji, budući da se izbori održavaju na proleće i u Srbiji i Francuskoj.

Tako je Vučić preksinoć gostujući na TV B92 reako između ostalog i da je Makron je tražio da „kažemo da niko neće ući u EU pre Srbij“.

„On je uvek fer i iako nemamo uvek isto gledište, želi da nas sasluša. Naša situacija je danas mnogo teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli zapad protiv Srbije… Biće velika borba u ovakvim uslovima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim šta će da kaže Evropska unija”, rekao je, između ostalog Vučić u ovom gostovanju.

Francusko predsedništvo Evropskim savetom predložilo da se po hitnom postupku u Evropsku uniju prime Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Francuska u ovoj polovini godine predstava Unijom.

Izvestilac nemačkog parlamenta za Zapadni Balkan Adis Ahmetović ocenio je da poseta Analene Berbok Beogradu šalje pravi signal i da su upravo sada za Zapadni Balkan izuzetno važni stabilnost i evropska perspektiva.

„Poseta Srbiji ministarke spoljnih poslova Analene Berbok je pravi signal, i u svetlu rata u Ukrajini“, rekao je Ahmetović za agenciju Beta.

On je podsetio da je predsednik Vučić kritikovao napad Rusije na Ukrajinu, ali da je Srbija jedina evropska zemlja koja ne učestvuje u zapadnim sankcijama protiv Moskve.

„Posebno u sadašnjoj situaciji su stabilizacija regiona i evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana od velikog značaja“, rekao je Ahmetović, koji je poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke i izvestilac Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga za Zapadni Balkan.

Pored toga, kako je dodao, potrebno je „sa šest zemalja regiona ciljano raditi na razvojnim perspektivama u cilju ulaska u EU, konkretizovati tu perspektivu članstva u Uniji i podržati dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u kojem učestvuje EU“.

„Stabilan mir na Zapadnom Balkanu, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevažilaženju etničkih podela, je od odlučujeg značaja za budućnost Evrope“, rekao je Ahmetović.

Nije vreme za neodlučnost

Berbok je početkom marta, kada je Manuel Zaracin imenovan za prvog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan, rekla da su „posebno u ovoj trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke“. Manuel Zaracin je ocenio da je perspektiva članstva u EU i dalje najmoćniji instrument za podsticanje mirnih reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i naglasio da se Unija „tog oruđa ne treba odreći“. Povodom odluke Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, Zaracin je za Frankfurter algemajne cajtung rekao dai ovih dana svima treba da bude jasno da je ovo nije pravo vreme da neko ostane neodlučan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari