Analitičar: Aura odbojnosti Evropske unije kod srpskog naroda raste 1foto FoNet/Instagram Ana Brnabić

Evropska unija (EU) u delu srpskog naroda već ima auru odbojnosti koja se tiče Kosova, ali se sada na nju kalemi novi narativ da nam Unija, zbog litijuma, otima zemlju i ugrožava vodu i vazduh, izjavio je FoNetu politički konsultant Dušan Milenković.

On je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, ukazao da je pitanje Kosova uvek bilo najveća prepreka značajnijem poverenju građana u EU, ali da se sada na tu prepreku značajnijoj podršci članstvu dodaju i novi problemi.

Sada imate narativ da nam EU otima i zemlju, ugrožava vazduh i vodu, a Brisel ne radi ništa po tom pitanju i ponaša se nemo, smatra Milenković i podseća i na reakciju EU o izbornom prcesu u Srbiji.

Mi smo ovde imali najveće zagovornike članstva u EU među ljudima koji su najveći podržavaoci demokratije. Unija je, međutim, sada snažan partner vlasti i predsednika Aleksandra Vučića, a imamo još i litijum, koji se dodaje na odbojnost prema Uniji, objasnio je Milenković.

Komentarišući nedavne posete nemačkog kancelara i francuskog predsednika, slanje municije za Ukrajinu i kupovinu borbenih aviona „rafal“, Milenković je rekao kako nije uveren da je sve to pomerilo srpsko društvo više ka Zapadu.

Režim, međutim, očigledno pravi jednu vrstu, možda je zaokret teška reč, ali čvršćeg vezivanja za Zapad, iako i dalje održava čvrste i intenzivne veze sa Kinom, smatra Milenković.

Analitičar: Aura odbojnosti Evropske unije kod srpskog naroda raste 2
Foto: Printskrin / N1

On dodaje i da priča o slanju municije za Kijev prolazi dosta „ispod radara“, pa bi bila potrebna ozbiljna komunikaciona kampanja da bi srpsko društvo moglo da shvati do koje mere Srbija zapravo učestvuje na strani Ukrajine u ovom ratu.

Kada je reč o „rafalima“. Milenković priznaje da nije vojni ekspert, ali da je od njih čuo da takva kupovina znači da se trajno vezujete za zapadnu vojnu infrastrukturu.

On nije uveren da bi eventualni izostanak Vučića sa samita BRIKS u Kazanju, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, predstavljalo „istorijsko ne Rusiji“.

Ne znamo kako će se završiti ovo, da li će na kraju Vučić otići tamo ili ne, imamo oprečne informacije iz njegovih redova. Mislim da je tu mnogo važnija prodaja oružja Ukrajini, da je to mnogo veći znak udaljavanja od Rusije, nego izostanak sa samita, predočio je Milenković.

Za njega su, pored izvoza municije, veoma važni signali i to što Vučić otvoreno govori o izostanku komunikacije sa predsednikom Rusije.

Milenković je ocenio i da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine na najnižem nivou u proteklih nekoliko decenija, iako je Srbija ispunila većinu preuzetih obaveza.

Prema njegovom mišljenju, Vučić je faktički predao sever Kosova vlastima u Prištini, dok je Aljbin Kurti dao malo ili nije dao ono što je Beogradu najvažnije – Zajednicu srpskih opština (ZSO).

I ne samo što nije dao ZSO, ukazao je Milenković, već je na delu otvorena kampanja etničkog čišćenja, doduše ne vojna, ali administrativna i uz podršku policije.

Sve dok je ova vlast u Prištini, a izgleda će biti i dalje, s obzirom na rejtinge koje ima, ne da neće prestati sa takvim ponašanjem, nego će njena komunikacija i jezik koji koristi ići iza granice cinizma, predvideo je Milenković.

On je dodao i da je u ovom trenutku priča oko regionalnog pomirenja i saradnje na niskim granama, pre svega zbog sve više konfliktnih interesa između država i određenih političkih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari