Analitičar: KBS bez NATO-a neće ratovati ni sa kim na Balkanu, ali će imati ulogu u unutrašnjim nemirima 1Foto: YouTube/Kosovo Online&printscreen

Kosovske bezbednosne snage i Nacionalna garda Ajove sarađuju već 13 godina, nedavno je na Kosovu boravio i Komandant garde Ajove general-major Stiven Ozborn, a istraživač studija bezbednosti Nikola Vujinović kaže da sa sa stanovišta vojnih snaga ova kooperacija nema toliki značaj, kolika je njena težina ako se posmatra politička dimenzija.

„Ovaj program je veoma značajan za Sjedinjene Američke Države koje sarađuju sa 106 država u svetu i kroz saradnju sa Kosovom šalju poruku da je to država koja je demokratska i koja poštuje vrednosti zapadnog sveta. Produbljujući tu saradnju, oni Kosovu šalju poruku ‘na pravom ste putu ka evroatlantskim integracijama’, a poruka se šalje i prema Srbiji, koja takođe učestvuje u tom programu na mnogo većem nivou sa Nacionalnom gardom Ohaja. Za nju politička poruka glasi da je Kosovo nezavisna država i da s tim treba da se pomiri“, kaže Vujinović za Kosovo onlajn.

On navodi da je saradnja Nacionalne garde Ajove sa Kosovom dominantna na medicinskom polju, ali da su vredne pažnje one obuke pripadnika KBS koje se tiču unutrašnje bezbednosti.

„Kosovske snage bezbednosti bez Natoa neće ratovati ni sa kim na Balkanu, ali imaju ulogu u unutrašnjim nemirima, u borbi protiv građanske neposlušnosti, protiv demonstracija i tu je posebno značajna uloga Velike Britanije. Oni obučavaju snage bezbednosti, bilo policijske, bilo ove takozvane vojne, koje ne bi trebalo ni da postoje po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. Velika Britanija obučava te snage za borbu protiv protesta i demonstracija“, navodi naš sagovornik.

Nacionalna Garda Ajove, dodaje Vujinović, ne obučava KBS za korišćenje naprednih oružanih tehnologija, već se tim delom bavi Turska koja ih oprema „Barjaktarima“ i oklopnim vozilima.

„To je malo problematičnije, ali ne bih to smatrao bezbednosnim problemom zbog toga što ne vidim u perspektivi da će Kosovske bezbednosne snage suštinski biti neka vojska koja ratuje, ali bojim se da može da bude vojska koja drži pod kontrolom svoje stanovništvo. Bilo da su u pitanju Srbi, Albanci ili neko drugi. To je ono što je problematika i što mislim da i naše institucije prate veoma pažljivo, jer ono što je Kfor radio pre godinu dana u Zvečanu kada je odbranio opštine od srpskih protestanata, to je nešto što se u perspektivi vidi da će raditi KBS. Imajući u vidu kako se prema Srbima na Kosovu i Metohiji ponašaju policijske snage možemo samo da pretpostavimo dubinu problema koje ćemo imati ako te tzv. snage bezbednosti budu to radile“, ukazuje Vujinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari